Iskola

2017.10.25 10:03

Karácsony az iskolánkban 2016

A téli szünet előtti utolsó napunk karácsonyi hangulatban zajlott.Hagyománynak számít, hogy ilyenkor karácsonyi forgatagot tartunk.

Idén is az osztályokban dolgoztak a gyermekek, ahol különféle karácsonyfa díszeket készítettek. A 8. osztály segítségével lehetőség volt mézeskalács készítésére is. Ezután a közös karácsonyi ebéd következett.

A napot a karácsonyi ünnepség zárta. Színjátszósaink előadták a "Kit válasszak a kilencből?" című darabot. A 3-4. osztály pedig versekkel és énekekkel hozta el számunkra az ünnepi hangulatot. Zárásképpen tantestületünk és énekkarosaink előadták a Republic együttes dalát, a Szeretni valakit valamiért!

 

 

 

 

Népdaléneklési verseny 2016

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre.”

Iskolánkban, Magyon ez a nap mindig a népzene ünnepe.

2016. november 23-án már 18. alkalommal rendeztük meg a versengést.

 

Az idei mottónk: „Érik a szőlő, hajlik a vessző,

                               Bodor a levele.”

 

Gyönyörű szüreti népdalok csendültek fel a már sokak által jól ismert színpadon.

A rendezvényünk színvonalát emelték a hajdúsámsoni gyerekek dalcsokra, melyet citerakísérettel adtak elő.

Négy korcsoportban versenyezhettek a gyerekek, s ebben az évben a csoportos előadások bemutatására is lehetőség volt.

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.-2. oszt.):

I. helyezés: Cziva László (Levelek)

II. helyezés: Rákóczi Ottília (Nyírjákó)

III. helyezés: Vakály Mira (Magy)

 

II. korcsoport (3.-4. oszt.):

I. helyezés: Barócsi János Gábor (Magy)

II. helyezés: Fehér Vanda Petra (Magy)

III. helyezés: Dávida Panna (Levelek)

 

III. korcsoport (5.-6. oszt.):

I. helyezés: -

II. helyezés: Tordai Mária (Laskod)

III. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

 

IV. korcsoport (7.-8. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Kirilla Szabolcs (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

Csoportos (alsós – felsős)

I. helyezés: Bicskei Anikó, Bicskei Edina (Magy) - felsős

II. helyezés: Auxi Dorina, Auxi Kornél, László Mira, Vámosi Petra,(Magy)- alsós

III. helyezés: Tóth Nóra, Németh Bendegúz Barna (Nyírjákó) - felsős

 

Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

Bízunk abban, hogy mindannyian jól érezték magukat és jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.

 

 

 

 

 
 

Színházlátogatás 2016 október 25.

2016. október 25-én, kedden délelőtt az 1-6. osztályos tanulókkal Nyíregyházán lévő Móricz Zsigmond Színházba látogattunk el, ahol a Tündér Lala című előadást tekintettük meg.

A gyerekek izgatottan várták ezt a programot, hiszen eddigi életük során nem sok ilyenben volt részük. Legtöbbjük számára újdonságot jelentett a színház világa, de mindannyian nagyon élvezték. A gyerekek felé a darab pozitív üzenetet is közvetített. Megtanulhatták, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését. Mindemellett a látvány, a hangulat és a sok-sok zene magával ragadott mindenkit.

Nekünk kísérő tanároknak is jó volt látni a gyerekek önfeledt szórakozását. A legközelebbi előadásra is örömmel fogunk ellátogatni.

 

Sinka Judit, Tamás Péterné

Kísérő tanárok

 

 

2016 október 23-i megemlékezés

A megemlékezés '56 eseményeinek 60. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Az október 23-i megmelékezésünk Enyedi Gábor tanár úr történelmi áttekintésével indult, majd pedig a gyerekeink előadása álltal megelevenedtek a színpadon '56 eseményei. Ezután pedig gyertyát gyújtottunk és koszorút helyeztünk el Magy hősi halottaiért emelt emlékműnél, leróva előttük a tiszteletünket.

 

    

 

 

 

Szavalóverseny

Iskolánk 2016. október 20-án, csütörtökön házi szavalóversenyt szervezett. A több mint 40 versenyző és a hozzátartozók megtöltötték a Művelődési Házat. Nagy örömet jelentett, hogy ennyi fiatal szereti a verseket. Köszönjük a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját és a szülők támogató hozzáállását!

Gratulálunk a nyerteseknek!

Eredmények:

 

1-2.osztály                                                              5-6.osztály

I.    Maczkó Eszter  1.o.                                      I. Mester Klaudia 6.o.

II.  Vakály Mira   2.o.                                         II. Magyari Zoltán 6.o.

III.  László Mira 1.o.                                           III. Pető Nikolett 5.o.

 

3-4.osztály                                                              7-8.osztály

I.    Fehér Vanda 3.o.                                             I. Dancs Eugénia 8.o.

II.   Mató Alexandra 4.o.                                       II. Ignéczi Barbara 8.o.

III. Lencsés Zsolt 4.o-                                            III. Káté Anita 7.o.          

       Auxi Kornél 3.o.        

 

Palásti Napok-Sportdélután

A Palásti Napok rendezvénysorozatból természetesen nem hiányozhat  és egy kis testmozgás. A keddi délutánunk aktív eltöltésére egy sor- és váltóversenyt állítottunk össze melyben a gyerekek játékos gyakorlatok során versenyeztek egymással. A feladatok változatossága, érdekessége garancia volt a jó hangulatra. A kitűzött cél az volt, hogy mindenki mozogjon, jól érezze magát az eseményen és kedvet kapjon a testmozgáshoz. A páros versenyszámokban tapasztaltuk, hogy mennyire együttműködően tudnak együtt dolgozni a siker reményében.

A versenyt követően diákjaink a népi játékokkal tovább fejleszthették ügyességüket és játéktudásukat.

Ez a sportdélután ismét megerősítette azt a véleményünket, hogy a sportnak a testi és lelki frisseség megőrzésén túl közösségfejlesztő ereje is van.

 

   

 

Palásti Napok- Emléktábla koszorúzás és Csibeavató

 

 PALÁSTI LÁSZLÓ EMLÉKTÁBLA KOSZORÚZÁSA

Hagyományosan minden évben október harmadik hetében tartjuk a Palásti Napokat. Ennek keretén belül emlékezünk meg iskolánk alapítójáról és névadójáról, Palásti Lászlóról, s koszorúzzuk meg az emléktábláját az iskola falán. Az idén október 19-én, szerdán került sor erre a jeles alkalomra.

Palásti László a község jegyzőjeként felismerte, hogy szükség van a szervezett oktatásra, így a helybéli gyerekeknek iskolát alapított, melynek ő maga volt az első tanítója is. Tiszteletére viseli ma is intézményünk az ő nevét. Négy tanulónk előadásában rövid megemlékező műsort hallhattunk, majd megkoszorúztuk az iskolánk falán látható emléktáblát. Köszönjük a részvételt a nyílt nap alkalmából itt tartózkodó szülőknek is.

 

  

 

CSIBEAVATÓ

 

A Palásti-hét keretén belül - október 19-én - iskolánkban nagyszabású eseményre került sor, a Csibeavatóra. Ezen a napon az elsősök „teljes jogú polgárai” lettek iskolánknak. Előadták a Csibetáncot, majd bátorságpróbára került sor, amelyet sikeresen teljesítettek. A feladatok között szerepelt várépítés poharakból, elrejtett betűk keresése és szóvá alakítása, székfoglaló játék és puzzle kirakása. A „csibefogadalomban” mindenki megígérte, hogy segíteni fogják egymást és szót fogadnak osztályfőnöküknek.

Minden kis elsősnek gratulálunk, kívánjuk, hogy érezzék magukat jól közösségünkben!

 

  

 

 

 

2016. október 14. Sportverseny

2016. október 14-én immár IV. alkalommal került megrendezésre Nyíregyházán a fogyatékkal élők megyei sporttalálkozója, melyen Milák Eszter iskolánk tanulója is jelen volt. Diákunk két versenyszámban indult. Kislabda hajításban első helyen, célba dobásban pedig a második helyen végzett. Gratulálunk.

 

2016. október 7. - Kávészünet együttes az iskolánkban

Idén már másodjára láttuk vendégül a Kávészünet együttest, hogy a gyerekeknek egy felejthetetlen napot szerezzünk. Az iskolánk tanulói közül páran külön kis számmal is készültek, melyet elő is adhattak a Kávészünet együttes programjába beleépítve. Tanár, diák és az intézményünkhöz tartózó óvodások egyaránt jól érezték magukat. Önfeledten énekektünk, táncoltunk.

 

   

 

 

2016. október 6. - Megemlékezés az Aradi Vértanúkra

 
 

Iskolánk tanulói az idei tanév október 6-án nem a megszokott módon emlékezhettek meg az aradi vértanúkról. Először egy történelmi áttekintést kaptak a diákok a harcokról, a csaták helyszíneiről és a hősökről Enyedi Gábor történelem tanár úr előadásában.

Ezután két részre osztottuk fel az iskola tanulóit. Az alsósok saját osztályfőnökeikkel beszélgettek az ünnepekről, az ünnepi öltözködésről és történelmi hősökről, majd pedig a tizenhárom aradi vértanúról és az aradi szabadságszoborról készült puzzle-t rakták ki. Végül plakátokat készítettek erre az alkalomra különböző technikákkal, melyeket később az iskola folyosóján kiállítottunk.

A felsősöket pedig négy vegyes csapatra osztottuk, egy csapatban voltak 5., 6., 7., és 8. osztályos tanulók is. Ők négy helyszínen történelmi eseményekkel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Térképen kellett csatahelyszíneket elhelyezniük, vértanúk képeit és neveit kellett felismerniük és párosítaniuk, keresztrejtvényt kellett kitölteniük és puzzle-t kirakniuk, illetve érvelést is írattunk velük, hogy miért ne végezzék ki az aradi vértanúkat.

A gyerekek nagyon élvezték, hisz így aktív részesei voltak a megemlékezésnek és mi tanárok is úgy láttuk, hogy így jobban megértették e nap jelentőségét és átfogóbb képet kaptak a tizenhárom aradi vértanú hősiességéről.

 

  

 

2016. szeptember 30. Európai Diáksport Napja

Szeptember utolsó pénteki napján a sport, az egészség megőrzése kiemelt helyet kapott a Palásti László Általános Iskola és Óvoda életében. Hiszen az „Európai Diáksport Napja” felhívásának ebben a tanévben is eleget téve ezen a csodálatos napsütéses napon rendeztük meg a sportnapot iskolánkban. Rendezvényünknek azonban most nem az iskola sportudvarát, hanem a Leveleki Tócentrum üdülőjét szemeltük ki. A Leveleki Tócentrum településünktől kb. 4 km távolságra található, és ezt a távot kerékpárral szerettük volna megtenni. A szervezések előtt alapos felmérést készítettünk az iskolánk tanulói között, hogy egyáltalán ki rendelkezik kerékpárral. A szülők beleegyezését is kértük, hogy engedélyezzék gyereküknek – természetesen kerékpárral - a kijelölt útvonal megtételét. Programjainkban kerékpártúra, zenés gimnasztika, 2016 méteres futás, valamint egy gyalogtúra is szerepelt.

Aztán elérkezett a várva várt nap.

A hőmérséklet emelkedett és már szinte biztosra vehettük a napsütéses kellemes időt. Nagy örömünkre igen nagy csapat gyűlt össze. A szervezők ismertették a napi programot. A kerékpárosoknak két rendőrtiszt rövid tájékoztatást tartott a helyes közlekedés szabályairól. Ezt követően délelőtt 10 órakor elindult a közel 80 főt számláló bringás csapat a Leveleki Tócentrumhoz. Kicsik és nagyok, szülők és pedagógusok egyaránt jelen voltak és csodás környezetben fáradhatatlanul tekertük a métereket. Az útvonalat rendőri biztosítás mellett tettük meg. Az első és második évfolyamos diákokat és az óvodás gyerekeket az iskolabusz szállította a rendezvény helyszínére.

Tizenegy órakor érkeztünk meg a helyszínre. Ekkora már az óvodások és az alsó tagozatos diákok is jelen voltak. Rövid pihenőt követően zenés gimnasztikával melegítettük be izmainkat. A gyerekek láthatóan nagyon élvezték ezt a zenés gimnasztikai és fitnesz gyakorlatokkal kombinált mozgásformát.

Következő programként lefutottuk a 2016 méteres távot. Miután az utolsó futó is beért a célba az ebéd következett, mely alatt kifújhatták magukat és új erőt meríthettek a résztvevők. Itt ránk osztályfőnökökre hárult az a feladat, hogy mindenki a saját osztályát ebédeltesse és ezt követően az osztályokat egy csapattá egyesítse. A folytatásban egy gyalogtúrát tettünk és megtekintettük az Apagyi horgásztó igen változatos növény- és állatvilágát. Az 1km hosszú gyalogtúrából megérkezve az alsó tagozatos gyerekek buszra szálltak, a kerékpárosok pedig felpattantak a biciklikre és elindultunk hazafelé.

A 120 perc gyorsan elrepült. Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan mentünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot.

A következő tanévre célul tűztük ki, hogy még több változatos programmal, még több embert mozgatunk meg. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk. 

 

    

 

5. osztályos kerékpártúra 2016

5. osztály

2016. szeptember 9. – Kerékpártúra

Idén, 2016 szeptemberében felsősök lettünk, aminek köszönhetően új osztályfőnökünk lett, Erika néni.

Első közös programunkra pedig szeptember 9-én, pénteken került sor, egy felejthetetlen biciklitúra keretében. Izgatottan vártuk a nagy utat, amely a leveleki fagyizóhoz vezetett. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen nagyon meleg volt, így még jobban esett a fagyi. Mindeközben persze nagyokat nevettünk, beszélgettünk. Szokatlan, de kellemes élmény volt tanár nénivel kötetlenül, iskolán kívül együtt lenni. Meglepő volt, hogy mindenki jól bírta az utat.

Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, hogy máskor is lesznek még hasonló programok. Valamint hálásak vagyunk Judit tanár néninek is, hogy velünk tartott ezen a délutánon.

 

 

Iskolánk egyik híressé vált tanulója

Báránymentés

Iskolánk egyik tanulója hatalmas lélekjelenlétének köszönhetően egy ellés során bajba került kis bárányon segített azzal, hogy felszakította a magzatburkot, melyből nem tudott kiszabadulni önerejéből az újszülött bárány. Majd pedig látván, hogy a bárány nem mozog elkezdte masszírozni, mely mentő cselekedetnek minősült. Maga a kis bárány születése is nagy szám, mivel bárányok közt ritka, hogy hármas ikerbárány jöjjön a világra. Az alábbi képen látható iskolánk tanulója a 3 újszülött báránnyal.

Először a SZON készített vele egy riportot (mely a következő linkkel érhető elhttps://www.szon.hu/ikerbaranyokat-segitett-vilagra-a-nyiribronyi-kisfiu-kiszabaditotta-a-burokba-ragadt-allatot-es-eletet-masszirozott-bele/3169200), majd pedig a TV2 MOKKA című műsorába is bekerült a mi kis jeles tanulónk eme felnőtteket is megirigyelendő tettével. A vele készült riport az alábbi  linken látható https://tv2.hu/musoraink/mokka/218194_igazi-hos-lett-falujaban-a-baranyt-mento-kisfiu.html.