Félévi zongora bemutató

12 tanuló iratkozott be szeptemberben billentyűs tanszakra. Rendszeresen járnak órákra, de vannak, akik nem rendelkeznek hangszerrel. Remélhetőleg a 2. félévben kihasználják az iskola által felajánlott gyakorlási lehetőséget. Az iskolai karácsonyi ünnepségen majdnem minden tanuló fellépet, énekeltek és csengettyűztek is. Nagyon szépen, fegyelmezetten adták elő műsorukat. A félévi bemutató órán, egy beteg kislány kivételével mindenki fellépett, a közönség részéről nagy figyelmet kaptak.

Hegedűsné Christ Judit beszámolója

 

2020. január 29-én, Magyon a Palásti László Általános Iskola és Óvoda szervezésében a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola két zongora tanára zongora szakos növendékeivel nyilvános bemutatót tartottak a Művelődési Házban. Én Barázné Orosz Klára, öt növendékkel (egy betegség miatt nem szerepelt) mutatkoztunk be a közönségnek. A bemutató nem vizsgát jelent, hanem egy kötetlenebb szakmai ismeretterjesztés mindenki számára. Megismerhették az érdeklődők a gyermekek zongora fejlődését E/2-től A/4 osztályig. Hangsúlyoztuk, hogy kizárólag klasszikus zenei oktatás folyik az intézményben, de nyitottak vagyunk minden együttműködésre, ami az intézményt érinti. Én a magam részéről nagyon szeretném megdicsérni tanítványaimat, mert életkoruknak, képességeiknek, és a tantervi követelményeknek megfelelően zongoráztak. Ezt a kezdeményezést a jövő tanévben is szívesen folytatnánk.

Barázné Orosz Klára beszámolója

 

Táncbemutató

A Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola A1, A2, A3-as évfolyamú növendékeinek félévi táncbemutatóján, a Búzavirág néptánccsoport (A1, A2) és a Forgórózsa néptánccsoport (A3-as) adtak számot félévi tudásukról. Moldvai táncokat, Pingvines táncokat, majd mezőföldi és rábaközi táncokat mutattak be. Ügyes lábak és szép hangú énekes lányok kezdték a táncbemutatót a színpadon. A három legény Sudridommal, azaz kendős tánccal szórakoztatta a közönséget.

     Felkészítők: Szalkayné Szénégető Krisztina és Zubályné Szilágyi Erika

Sakksikerek

A Palásti Iskola sakkcsapata arra tett kísérletet, hogy bebizonyítsa: a 2 több mint az 1! A korábbi években szervezett heti 1 sakk foglalkozás a gyerekek fejlődése érdekében nem volt elég hatékony. Szeptembertől megpróbálkoztunk a hétfő – szerdai „ritmussal”. Hétvégén az internetes sakksuli leckéit oldhatták meg a tanulók – már akinek van internet hozzáférése. Az első eredmények a decemberben kiírt Mikulás Kupán jelentkeztek. Különösen szembetűnő volt, hogy akik megcsinálták az első leckét, azok megelőzték a korábban jobbnak vélt ellenfelüket. Az igazi megmérettetés a Diákolimpia döntője volt, ahol a megye legjobb sakkozói mérték össze tudásukat. A csapatverseny döntőjében a lányok III. helyen végeztek. Az egyéni versenyen, február 1-én három bronzérmet hoztak haza a versenyzőink, Kozma Viktória 5.o., Pető Alexandra 6. o. és Magyari Dorina 7. osztályos tanulók. A szeptemberben indult kísérlet sikeresnek bizonyult. Az egymást követő foglalkozások időben közelebb került egymáshoz, nem felejtették el olyan könnyen a diákok tanultakat.

Eredményeink az igazolják, hogy nem vagyunk a könnyű ellenfélnek mondható magyi csapat.

Tehát: a 2 tényleg több, mint az 1! 

                                                                                                                                 Zrinszki Dezső sakkoktató
 

Karácsonyi ünnepség 

A hagyományokhoz híven az utolsó tanítási nap reggelén kezdetét vette a karácsonyi forgatag.
Az osztályok elkészítették saját mézeskalácsaikat, majd osztályfőnökeik segítségével a karácsonyfadíszeket. Igazi karácsonyi hangulatot varázsolt iskolánkba a sülő mézeskalács illata és a kellemes karácsonyi zene.
A szépen megterített asztalnál elfogyasztott közös ebéd után elkezdődött a karácsonyi ünnepség.
Iskolánk zeneiskolás tanulói gyönyörű téli dallamokkal ajándékoztak meg minket zongorán játszva, szolfézscsoportként énekelve, majd csengettyűszóval. Felkészítő tanáraik: Barázné Orosz Klára és Hegedüsné Christ Judit.
A 3. és a 4. osztály műsoraikban jelképesen meggyújtották az adventi gyertyákat, verseket mondtak a szeretetről, a télről, az ajándékozásról és énekeltek a Megváltó születéséről.
Felkészítő tanáraik: Steklerné Váraczki Éva és Zubályné Szilágyi Erika.
Fehér Vanda és Horváth Mirjam duettje, a Karácsony ünnepén című dal tovább fokozta a karácsonyi hangulatot. Felkészítő tanáruk: Király Istvánné.
Ady Endre: Karácsony című versét Orosz Ivett előadásában hallhattuk. Felkészítő tanára: Tukacsné Kósa Tímea.
Iskolánk énekkara a nevelőtestülettel kiegészülve egy karácsonyi dallal ajándékozta meg a megjelent kedves vendégeket.
Az ünnepség zárásaként kisorsoltuk a délelőtt elkészített asztaldíszeket és a feldíszített karácsonyfát.
Mikulás napján Magy Község Önkormányzata és Magy Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata a Magyon tanuló gyermekeket kiemelten támogatta. Magy Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat Mikulása az óvodásoknak és az iskolásoknak személyre szóló ajándékot is hozott, amit a Karácsonyi ünnepség után Tóth Istvánné Magy Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől vehettek át a gyerekek. Köszönjük!

Békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

 

Népdaléneklési verseny

"Felemelkedik minden szív a népdal madarával,

amely örökké énekel és nem hal meg soha.” 

 (Hans Christian Andersen)

 Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük 2019. november 20-án a népdaléneklési versenyt, melyre a környező iskolákból érkeztek versenyzők. Ismert és ismeretlen népdalok csendültek fel egyéni és csoportos előadásban. A verseny mottója: „El kéne indulni, meg kén’ házasodni.” A gyönyörűen megszólaltatott népdalok a jelenlévők szívét melengette, ami mindannyiunk magyarságtudatát is erősítette. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak! Ezt a nemes hagyományunkat a jövőben is szeretnénk megőrizni és az elkövetkezendő években is szeretettel várunk majd minden népdalt szerető gyermeket.

Versenyeredmények: 

 

Egyéni kategória
     
Alsó tagozat
     
I. helyezés Hegedűs Boglárka Levelek
     
II. helyezés Bakos Tamara Apagy
     
III. helyezés Horváth Boglárka Magy
     
Felső tagozat
I. helyezés Kozsla György Levelek
     
II. helyezés Kovács Edina Magy
     
III. helyezés Szkita Panna Apagy
     
III. helyezés Kusnyér Fruzsina Levelek
     
     
Csoportos éneklés
     
Alsó tagozat
   
Apagy
I. helyezés Gilányi Fédra
  Kaplanszka Izabella
  Kőműves Martin
  Fring Péter
     
II. helyezés László HannaMagy
  László Mira
  Kovács Zoltán
  Olman Nor Rahman -Alif
     
III. helyezés Jóni Melissza
Ramocsaháza
  Káté Vivien
     
Felső tagozat
     
I. helyezés Anda Zsófia
Ramocsaháza
  Kertai Bianka
     
II. helyezés Bicskei Edina
Magy
  Bicskei Anikó
     
III. helyezés Pataki Vanessza  

Ramocsaháza
  Pataki Fruzsina
  Kiss Ramóna

BIZTIBUSZ

Mit kell tenned, ha a testvéred leforrázta magát, vagy ha bújócskázás közben a barátod leesett a lépcsőn és beütötte a fejét?
Erről beszélgettünk a második és a harmadik osztállyal november 12-én a Biztonságos Iskola Program keretén belül, interaktív játékos formában.

 

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

1956 őszének eseményei nehezen feledhetők azok számára, akiket megkínoztak, akikben soha el nem múló sebeket ejtettek. „…A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét altakaró nyugati társadalom, sok magyar vérének kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben.” (Albert Camus: A magyarok vére) Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára emlékeztünk október 22-én iskolánk tanulóival az emlékparkban. A település vezetői és képviselő testülete is megtisztelte jelenlétével zenés irodalmi összeállításunkat, a megemlékezés a közös koszorúzással és mécsesek elhelyezésével zárult. A műsort összeállította és a gyerekeket felkészítette Király Istvánné és Zubályné Szilágyi Erika

 

Palásti-hét

Csibeavató

A Palásti-hét hagyományaihoz híven idén is a Csibeavató ünnepséggel nyitotta meg kapuit. A kis elsősök nagy izgalommal készültek erre a jeles eseményre. Próbatételek sorozata és a különleges fogadalomtételük bizonyította, hogy ettől a naptól kezdve még inkább elmerülnek a számok és betűk világába. Gratulálunk, és sok sikert kívánunk az iskolai éveikhez!

 

Október 6. - Az aradi vértanúk emléknapja

Magyarország az 1848/49-es forradalmat és a szabadságharcot egy polgári jellegű modern új ország megteremtéséért vívta. Bár a szabadságharc 1849 tavaszán még nagy magyar győzelmet hozott, de október 6-án - a szabadságharc befejezését követően – az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak, birodalmában nem tűri a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítélt halálra. A halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért. A hősökre emlékezve tartottunk rendhagyó emléknapot a Palásti Iskolában. A tanulók osztályfőnökeik segítségével elevenítették fel a nap eseményeit, és egy megemlékező tabló elkészítésével tisztelegtek a hősök emlékének. Ünnepi műsorral a 8. osztályos tanulók készültek.

 

 

Európai Diáksport Napja 2019

Szeptember utolsó pénteki napján a sport, az egészség megőrzése kiemelt helyet kapott a Palásti László Általános Iskola és Óvoda életében. Az „Európai Diáksport Napja” felhívásának ebben a tanévben is elegét téve programjainkkal az egészséges életmódra nevelést kívántuk népszerűsíteni.
Faliújságainkon, színes plakátokon hívtuk fel a gyerekek, felnőttek, a település lakóinak figyelmét az eseményre. Igyekeztünk minél több külső partnerrel felvenni a kapcsolatot. Meghívásunkat örömmel fogadták és aktív jelenlétükkel megtisztelték az Egészséges Életmód Egyesület képviselői, valamint a Földkelte Kulturális Egyesület csapata. Szép számban megjelentek a diákok szülei is. Az intézményünk óvodásait is meghívtuk erre a jeles eseményre.
A nap programja a következőképpen alakult.
A programot a Baktalórántházi Rendőrség munkatársainak előadása nyitotta, amelynek témája a biztonságos kerékpáros közlekedés. A gyerekeket interaktív módon vonták be az előadásba, amivel még inkább elmélyült tudásuk a kerékpár szükséges felszereléseinek biztonságos használatáról. A diákok a helyes válaszokért jutalomban részesültek.
Mi már a hét elején elkezdtük a programra való ráhangolódást. Valamennyi osztály feladatul kapta, hogy készítsenek plakátokat Honnan származnak a kedvenc gyümölcseid? témában. Az iskola folyosó falai hamar megteltek a gyerekek által készített ötletesebbnél ötletesebb munkákkal. Az elkészített művekre mindenki leadta a szavazatát, melyet a nap végén eredményhirdetés követett. Azonban nemcsak plakátokon, rajzokon láthattuk a gyümölcsöket.
A vízfogyasztás fontosságát hívatott támogatni a papírpoharak dekorálása. A diákok által kidíszített poharakból különböző – gyömbér, citrom, narancs, menta – ízesítésű vizeket lehetett megízlelni. A vizek ízesítését a diákok szülei végezték el. Mindenki a saját ízvilágának megfelelő ízesítésű vizet fogyaszthatott az egész nap folyamán.
Az Egészséges Életmód Egyesület vezetői - Dr. Székely Anita és Dávidáné Kovács Judit - igen vidám, játékos zenés gimnasztikájukkal fantasztikus hangulatot varázsolt. Kicsik-nagyok, fiatalok-idősek együtt mozogtak az iskola sportudvarán.
Ebben a felfokozott hangulatban rajtolt el a 2019 méteres futás. Kijelölt útvonal településünk egyik utcája volt, amit rendőrök biztosítottak számunkra.
Futás után kell egy kis pihenés. A Földkelte Kulturális Egyesület munkatársai a mézfogyasztás fontosságáról tartott kiváló előadást, melyet nagy örömünkre mézzel csurgatott kenyér kóstolás követett.
Ezután jött az igazi felszabadult sportolás. Játékosság és ügyesség egyszerre működött valamennyiünkben. Érdeklődés szerint volt lehetőség asztalitenisz, futball, tollaslabda játszásra.
A nap végén gyümölcs és zöldségkóstolás volt. A zöldségeket a Nagykálló-TÉSZ Kft. a gyümölcsöket pedig a leveleki Édenkert zöldséges tulajdonosa Farkas József ajánlotta fel. Ezúton szeretnénk megköszönni támogatásukat mindazoknak, akik a friss zöldségeket és gyümölcsöket ajándékozták az iskola diákjainak.
Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak a szülőknek és nagyszülőknek, akik közreműködtek a vitamindús finomságok kreatív és ízléses felszolgálásában.

A 120 perc gyorsan elrepült. Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan mentünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot. A következő tanévre célul tűztük ki, hogy még több változatos programmal, még több embert mozgatunk meg. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk.
Köszönjük a kezdeményezést!

Tisztelettel: A Palásti László Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete

 

 

Ballagás és Tanévzáró

A végzős nyolcadikosok számára az általános iskolai tanulmányaik befejezését – a ballagásukat, az alacsonyabb évfolyamra járók számára pedig a tanév végét jelentette a június 22-ei ünnepségünk. A hetedikesek búcsúztató és a ballagó nyolcadikosok elköszönő műsorát színesítette a Free Dance Művészeti iskola kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjainak zongora és tánc előadása. Nem csak a nyolcadikos tanulóktól, hanem intézményünk egyik óvodapedagógusától, Mató Istvánnétól is búcsúztunk. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a köznevelési és felsőoktatási díjak közül Mató Istvánnét Pedagógus Szolgálati Emlékérem-ben részesítette a kiemelkedő, illetve magas színvonalú szakmai tevékenységért. Az elismerő díjat intézményvezetőnk Pappné Turik Tímea adta át.

A 2018/19-es tanév kitűnő és jeles tanulói könyvjutalomban részesültek. A műsor zárásaként az osztályok az osztályfőnökök vezetésével elvonultak tantermeikbe, ahol megkapták a bizonyítványukat és néhány nyári szünidőre vonatkozó hasznos tanácsot.

Jó pihenést és kellemes időtöltést kívánunk minden tanulónknak!

 

Gyermeknap

Gyermeknapot tartottunk május 31-én pénteken. A gyerekek 7 állomáson játékos formában feladatokat oldottak meg,  amelyek fejlesztették a gondolkodásukat, kreativitásukat, logikai képességüket. A nap igazi felüdülés volt mindannyiunk számára.

 

IV. Hagyományőrző és Országos Minősítő Fesztivál

2019. május 31-én rendezték meg az Országos Minősítő és Hagyományőrző Táncfesztivált Penészleken. A rendezvényen 43 csoport - 460 fellépő mutatta meg tánctudását. Iskolánk néptáncosai Szatmári táncok c. bemutatójával ARANY minősítést szereztek. Gratulálunk az elért eredményekhez. Táncosaink: Bicskei Anikó, Bicskei Edina, Biró Zsanett, Fehér Vanda Petra és Kozma Szabolcs. Felkészítő tanáraik Szalkayné Szénégető Krisztina és Zubályné Szilágyi Erika

Színházi előadások Magyon

Május 30-án a Művelődési Házba, a Könyvtár által szervezett báb és színházi előadásokon vettek részt iskolánk tanulói és óvodásai. 11 órakor az Ákom-Bákom bábcsoport előadásában: Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című báb előadást, 13:30-tól a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában a Ludas Matyi című darabot tekinthettük meg. Nagyon jól szórakoztunk! Köszönjük az előadóknak és Czirják Istvánné szervezőknek!

 

Magyi gyerekek Budapesten

Intézményünk 2012 óta áll a Hit Gyülekezete fenntartásában, azóta kiemelt figyelmet fordít a fenntartó a településen felnövekvő gyermekek

hátránykompenzációjára. Ezt a célt szolgálta a 2019. május 5. napjára szervezett budapesti kirándulás is.

Horváth András Oktatási Főigazgató Úr szándéka az iskola átvétele óta az, hogy minden magyi gyerek az iskolai tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson Budapestre, megismerkedni hazánk fővárosával, történelmi nevezetességeivel.

Köszönjük a meghívást a Bornemisza Iskolába, köszönjük a Száva utcai intézményegység vezetőjének Hack Andreának a kedves vendéglátást.

Az ottlétünk alatt azt éreztük, hogy vendégségben vagyunk, minden felnőtt és minden gyerek szeretettel fordult felénk. Az iskolai foglalkozásokon, a közös tevékenységeken tanulóink szívesen vettek részt, tudásuk gyarapodott.

Köszönjük Pécsi Tibor tanár úrnak, hogy a délutánt velünk töltötte, szaktudása legjavát adva kalauzolt végig minket Budapest nevezetességein.

Példaértékű az az összefogás, ami által a kirándulás létrejött!

A megvalósult esemény is igazolja az egész település előtt, hogy jó döntés volt a Hit Gyülekezetére bízni a település egyetlen intézményét, amely kis híján megszűnt.

tisztelettel:

Pappné Turik Tímea

a Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatója

 

IX. Krétakör Művészeti Fesztivál

2019. május 17-én került megrendezésre Tiszalökön a IX. Krétakör Művészeti Verseny. Iskolánk tanulói néptánc és zongora kategóriában neveztek, ahol nagyon jó eredményeket értek el. A néptánc csoportokat Szalkayné Szénégető Krisztina és Zubályné Szilágyi Erika, a zongorán közreműködő gyerekeket pedig Hegedűsné Chriszt Judit készítette fel. Mindenkinek gratulálunk a sikeres munkához!

 
 

Anyák napja

Mint minden évben, idén is megünnepeltük az Édesanyákat. A zenés-verses ünnepi műsorral az első és második osztály készült. A felsősök néptánccal és a csodálatos anyáról szóló verssel és dallal járultak hozzá az ünnepléshez. A gyerekek egy-egy szál virággal és saját készítésű ajándékkal lepték meg édesanyjukat, nagymamájukat. A gyerekeket felkészítette: Király Istvánné és Steklerné Váraczki Éva

 

Holokauszt áldozatainak emléknapja

 

A mindennapok története iszonyatos emlékekké változott az elmúlt hetven évben. Nem egyszeri történelmi esemény, hanem mindig fennálló lehetőség, amelyre az itt és mostban folyamatosan nemet kell mondanunk. Iskolánk színjátszó szakköre a Túlélők találkozója címmel mutatta be a 2. világháború szörnyű eseményeit, a valódi túlélők beszámolója alapján meséltek arról, hogyan gyűjtötték össze őket, az utazás körülményeiről, a haláltáborok mindennapjairól, és a túlélésért folytatott küzdelemről. A megemlékezést az énekkar a Republik együttes Erdő közepében c. dalával zárta.

 

"KÓTYA-VETYE" 
Tudatos fogyasztói magatartásra nevelés a Palástiban

Iskolánk a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen írt pályázat keretén belül egy egyhetes rendezvénysorozatot valósított meg. 

Minden reggelt zenés tornával kezdtünk. Hétfőn iskolánk nevelőtestülete és diákjai a kisvárdai napelem-parkba látogattak el, ahol a napelemekről, mint környezetbarát energiaforrásról és azoknak működésérő szerezhettek ismereteket tanulóink. A keddi napon az egészségtudatos táplálkozásról tartott előadásokat iskolánk védőnője Juhász Erika, majd a felső tagozat természetes anyagok felhasználásával állított elő szépítőszereket, az alsó tagozat pedig salátákat készített az osztályfőnökök vezetésével. A szerdai napon az újrahasznosításé volt a főszerep. A Földkelte Egyesület elnöke, dr. Juhász Péter tartott előadást, majd a nap további részében tanárok és diákok együtt veteményeztek, virágokat ültettek, raklapból és műanyag rekeszekből alakítottak ki külső közösségi teret. Csütörtökön a pénzkezelés és a fogyasztóvédelem volt a központi téma. Diákjaink vállalkozói, fogyasztóvédelmi ismereteket sajátítottak el, előadást hallgattak az internetes vásárlás és jogorvoslat kérdésében. A kisebbek a bolti vásárlást modellezve gyakorolhatták a vásárlás közbeni illedelmes viselkedést. Pénteken az alsó tagozat a Nyíregyházi Állatparkban, a felső tagozat Jánd Kft. telephelyén járt.

 

Ez a hét nagyon hasznos volt a diákok számára, hisz kötetlen játékos formában kipróbálhatták és alkalmazhatták eddig megszerzett ismereteiket, mindeközben kreatív és együttműködő képességük fejlődött. Mindenki nagyon jól érezte magát.

 

KÓTYA-VETYE
A magyi Palásti László Általános Iskola és Óvoda valamint a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület közös "Tudatos fogyasztói magatartásra nevelés" programjának kisfilmje:

www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=2bpS43G8N7w&fbclid=IwAR0KHChUTLxL-M8HZjyW-CqDNpx4N2iOdkL6F1IDuDLPot9qvcjUM6gXBhg

 

 

 

Palásti szavalóverseny

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendeztük szavalóversenyünket, melyet nagy érdeklődés övezett.

 

BIZTIBUSZ

Mit tegyünk, ha a barátunk leesett a fáról? Kinek szóljunk, ha megégettük magunkat? Mit kell mondani, ha hívtuk a mentőket? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Bajnokok Ligája és Kalandjáték közben, amiket a Biztonságos Iskola Program keretében rendeztünk meg a 3-4. és a 7-8. osztály tanulóival.

A BIZTIBUSZ program drámapedagógiai módszertanra épül, szórakoztató, játékos formában adja át a gyerekeknek azt a tudást, amelynek a segítségével biztonságtudatosabban élhetik mindennapjaikat, ebben volt segítségükre a gyereknek idén is, Mátyás Katalin és Kozma Béla iskolánk pedagógusai.

Fenntarthatósági témahét

 

A fenntarthatósági témahét célja a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A gyerekek a Földünket fenyegető veszélyekről, mint a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozásról kapnak ismeretet.
2019-ben ennek a tanórának a keretein belül a VÍZ kapta a legnagyobb szerepet. Tanulók a Föld vizeiről, vízkészletéről és vízminőségéről tanultak játékos formában. Az órát tartó pedagógusok felhívták a figyelmet arra, hogyan óvhatjuk meg azoknak minőségét és mit tehetnek a jövőben annak érdekében, hogy fenntartható maradjon az élet a Földön.
A tanulók először plakátokat készítettek a vízről és a takarékosságról, majd érzékszerveikkel vizsgálták (szem és ízlelés) hazánk néhány vízfajtáját, mint pl.: csapvíz, uszodavíz, folyó vagy patak vize/vagy tó vize, pocsolyavíz, tengervíz, kútvíz, forrásvíz.
Modellezték a Föld vízkészletét és párosították a Tiszával kapcsolatos közmondásokat jelentésükkel.
Számukra érdekes adatokat tudhattak meg a víz összetételéről, előfordulásáról, sótartalmáról.
Az óra zárásaként elmondhatták tapasztalataikat, észrevételeiket a vízzel kapcsolatban.

 

Ünnepi megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Március 14-én, csütörtök délután 13:30-tól a Művelődési Házban ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és eseményeiről.

Iskolánk tanulóin és pedagógusain kívül az óvodás gyerekek, valamint szülők és meghívott vendégek is részt vettek megemlékezésünkön.

Ünnepi műsorunk a hagyományokhoz híven most is a Himnusz közös éneklésével kezdődött. Ezután iskolánk hetedikes diákjai egy verses zenés műsor keretében elevenítették fel a 171 évvel ezelőtt történt eseményeket. Előadásukat az énekkaros és táncművészeti tanszakon tanuló gyerekek közreműködésével dalok és táncok is színesítették.

A műsort szerkesztette és betanította: Tukacsné Kósa Tímea és Zubályné Szilágyi Erika. A színpadi díszlet elkészítésében Kozma Béla tanár úr segédkezett.

Az irodalmi műsor a Kormorán együttes Magyarország című dalának eléneklésével zárult, melyet Király Istvánné tanított be az énekkarnak.

 
Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

 

 

Palásti Jótékonysági Bál

2019. február 16-án második alkalommal Apagyon, a Rózsakert étteremben került megrendezésre telt házzal a Jótékonysági bálunk. A műsort iskolánk tanulói és a táncos lábú óvó nénik és tanár nénik színesítették. A zenét Kiss Zoltán szolgáltatta. 
Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a támogatást! Reméljük jövőre is megtisztelnek minket bizalmukkal.
 
 
 
Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:
 
Vida Sára és Kozma Béla
szervezők
 

Ki Mit Tud? 

Immár hagyományos Ki mit tud rendezvényünket nagy érdeklődés övezte. A gyerekek osztályfőnökeikkel nagyon sokat gyakoroltak, készültek, hogy színvonalas produkciókkal állhassanak a színpadra. Ezt a programot színesítette egy tombola sorsolás is, melynek fődíja egy csokitorta volt. Köszönjük a szülők támogatását és a tombola sorsoláshoz nyújtott felajánlásaikat.
Köszönjük a szervezőknek: Tamás Péternének és Zubályné Szilágyi Erikának

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2465348903506956&__tn__=-UC-R

 

 

SAKKVERSENY

Iskolánkban már 3. alkalommal szervezte meg a Dávid Sc. sakk-szakosztálya a Magyi Sakkbarátok Köre versenyét. A meghívott vendégeink Dr. Szepesi Ida sakkoktató tanítványai voltak Nyírbogdányból és Nyíregyházáról. A verseny célja tanulóink sakktudásának megmérettetése. A versenyen jól szereplő sakkozó diákjaink képviselik közösségünket a megyei sakk diákolimpián.
 
 
Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:
 
 

EGÉSZSÉGHÉT

Az egészséghét keretében iskolánk előadást szervezett és rajzpályázatot hirdetett. Témánk a "Műanyag káros hatása környezetünkre" volt. Iskolánk védőnője Juhász Erika tartott előadást, felhívva a figyelmet arra, hogyan tudjuk tudatosan óvni a környezetünket. A rajzpályázat keretén belül sok remekmű született. 

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2445162428858937

 

 

KARÁCSONYI ÜNNEPSÉG

 

Az év utolsó tanítási napja ünnepi hangulatban telt a Palástiban. A délelőtt folyamán a hagyományoknak megfelelően karácsonyi forgatag vette kezdetét. A gyerekek mézeskalácsot sütöttek és osztályonként különböző technikával karácsonyfadíszeket és asztaldíszeket készítettek.

Köszönjük az ötleteket Tamás Péternének!

 

A szolfézs csoport kétszólamú énekének sorai varázslatos téli tájat idézett meg, majd zongorajátékukban téli dallamok csendültek fel.

Felkészítő tanáruk: Hegedűsné Chriszt Judit és Barázné Orosz Klára.

 

A színjátszó csoport a karácsony üzenetét hozta el a színpadra, melynek mondanivalója, hogy miért is jött el az Úr Jézus erre a világra. A darab címe: Johan Frisel: Az üzenet

Felkészítő tanáruk: Király Istvánné

 

Idén is a 3. és a 4. osztályos tanulók készültek a karácsonyi műsorral. Zenés - vereses műsoruk meghitt pillanatokat szerezett a megjelent vendégeknek.

A 3. osztály felkészítő tanára: Zubályné Szilágyi Erika

A 4. osztály felkészítő tanára: Vida Sára

 

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata jóvoltából a gyerekek a közlekedési ismeretek gyakorlati elmélyítéséhez kerékpárokat kaptak ajándékba, a kiegészítőket a ZICCER SE. ajánlotta fel. Igazgatónőnk Pappné Turik Tímea a műsor végén jelképesen adta át a gyerekeknek.

 

Az ünnepi műsort iskolánk – a tantestület tagjaival – kibővített énekkara zárta egy karácsonyi dallal.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2363162603725587

 

 

MIKULÁS ÜNNEPSÉG

 Idén is ellátogatott Iskolánkba a Mikulás, minden osztály műsorral kedveskedett neki. Köszönjük támogatójának, a magyi Roma Kisebbségi Önkormányzatnak a sok finomsággal megrakott csomagokat.

 

Népdaléneklési verseny

„Az emberiség boldogabb lesz,

ha megtanul a zenével méltóképpen élni.”

Kodály Zoltán

 

Iskolánk lázasan készült a jubileumi ünnepségre. Idén 20. alkalommal rendezte meg a népdaléneklési versenyt, amelynek célja a magyar népdalok ápolása. Néptánccsoportunk vidám előadása biztosította a versenyzésre a ráhangolódást. A rendezvény mottója: „Dolgos hétköznapok”. A népdalok a parasztélet munkáival, munkával kapcsolatos életérzésekkel ismertették meg a hallgatókat. A hajdúsámsoni vendég gyerekek citerajátéka színesítette a rendezvényünket.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2305163322858849

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója

E napokban nemzeti ünnep szólít bennünket az emlékezés asztalához. 1956 forradalmának és szabadságharcának dicső napjait idézzük fel. Ez a forradalom Magyarország népének az egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Ezért minden évben tisztelettel és megbecsüléssel emlékezünk azokra, akik életüket áldozták a magyar szabadságért. Kozma Béla tanár úr, iskolánk történelem szakos pedagógusa osztotta meg az 56-os forradalomról és szabadságharcról megfogalmazott gondolatait, majd iskolánk hetedikes diákjai egy zenés, verses irodalmi műsor keretében idézik fel az '56-os eseményeket. A műsor zárásaként az énekkar előadásában Pintér Béla 56 él! című dalát hallhattuk. A megemlékezés után az emlékműnél mécseseket és koszorúkat helyeztek el iskolánk tanulói, tanárai és Magy község képviselete. Az ünnepi műsorra a diákokat Tukacsné Kósa Tímea magyar szakos tanár és Zubályné Szilágyi Erika és Király Istvánné készítette fel.

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2248991191809396

 

 

 

Pályaválasztási kiállítás a Continental Arénában

2017. október 11-12.-én 18. alkalommal rendezték meg a "Dönts jól, jövőd a tét!" Pályaválasztási Kiállítást. A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan, lehetőséget teremtett arra, hogy az intézményünk tanulói tájékozódjanak a megyében, illetve a régióban működő szakiskolákban, szakgimnáziumokban folyó képzési irányokról, továbbtanulási lehetőségekről és a jelentkezések feltételeiről. A szakképzést folytató iskolák mellett gimnáziumok, felsőfokú oktatási intézmények, pályaválasztást segítő szervezetek, valamint munkáltatók is képviselték magukat. A kiállításon a 7-8. osztályos diákjaink vettek részt.

 

Iskolánk volt tanulója Bicskei Viktória a Zay Anna Szakközépiskola diákja tartott kiselőadást az iskolájáról és az ott folyó munkáról a 7-8. osztályos diákoknak. A gyerekek kérdezhettek eddig szerzett tapasztalatairól, a gimnázium nehézségeiről, lehetőségeiről. 

 

Október 15-én hétfőn újabb középiskolai bemutatkozó előadáson vehettek részt, 7-8. osztályos tanulóink. Ezúttal a Nagykállói Kállai Rudolf Szakközépiskola tanárai mutatták be intézményüket.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2227262217315627

    www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2223553981019784

 

 

Kirándulás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

2018. október 11-én az 1. és 3. osztályosok látogatást tehettek a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba. Nagyszerű Könyvtár bemutatásban volt részünk, oda is eljutottunk ahová beiratkozott olvasóként sem léphettek volna be. A könyvtár alagsorában kezükbe vehették a legkisebb és a legnagyobb könyvet is. A kellemes délelőttöt a "csirip tanyán" zárták, ahol kézműves foglalkozáson vettek részt. Köszönjük a könyvtár dolgozóinak a szíves vendéglátást. Kísérőtanárok: 1. osztály: Király Istvánné 3. osztály: Zubályné Szilágyi Erika

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:
 
 

Megemlékezés

Október 6. - Az aradi vértanúk napja Az idén is újszerű módon ünnepeltük október 6-át, az aradi vértanúk napját. Az 5., 6., 8. osztályos tanulók Kozma Béla történelem szakos tanár úrral színvonalas ünnepi műsorral készültek. Az alsósok osztályfőnökeikkel tantermükben beszélgettek az ünnepekről, majd csodaszép plakátokat készítettek, ezek a tantermi falakon megtekinthetőek. A felsősök vegyes csoportokat alkotva, különböző feladatok megoldásával sajátították el a megemlékezés eseményeit. Az első helyszínen: térképen városok elhelyezése, a második helyszínen: videó nézése és feladatmegoldás, a harmadik helyszínen: az aradi vértanúk arcképének nevével való párosítás (internet használat segítségével), a negyedik helyszínen pedig keresztrejtvény várt a tanulókra. Állomásonként puzzle kirakása, alsó osztályokban színező várta a diákokat. Köszönjük Tamás Péterné tanárnőnek és Kozma Béla tanár úrnak, hogy méltóan emlékezhettünk erre a nevezetes napra.

További képek az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2218016021573580

 

 

Tanévnyitó ünnepség - 2018

Különösen nagy szeretettel köszöntötte az iskola az első osztályosokat, akik diákként először lépték át az iskolakaput, hogy megkezdjék általános iskolai tanulmányaikat.

 Halkan útra kelt a nyár, s lassan beköszönt az ősz, a szeptember, s vele együtt egy új tanév. Az iskola is felébredt nyári álmából, s megtelt vidáman zsibongó gyerekekkel, akik remélhetőleg kipihenten, feltöltődve, újult erővel néznek szembe az új kihívásokkal. Bizonyára még mindannyian a nyári élmények hatása alatt állunk, kicsit nehezünkre esett a ma reggeli korai felkelés is. Szívesen pihentünk volna még egy kicsit, de az iskolatáska útra kész, el kell kezdeni a több mint kilenc hónapon át tartó szorgalmas munkát. Az ünnepi kös

Iskolánk igazgatónője, Pappné Turik Tímea köszöntötte a tanulókat, pedagógusokat, a kedves szülőket és vendégeket.

 

További képek az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=2171403192901530

 

Ballagás - Tanévzáró

2018. június 23-án elballagtak nyolcadikosaink. Búcsúbeszédükben elköszöntek kedves iskolájuktól, tanáraiktól és megköszönték szüleiknek a támogatást, amit a 8 éven át kaptak tőlük. Nem csak a nyolcadik osztálytól búcsúztunk el, hanem a 2017/18-as tanévet is lezártuk. Mindannyiunk nagy örömére sok jutalomkönyvet és oklevelet tudott átadni Igazgatónőnk.

 

További képek az iskola facebook oldalán:

 
 

Művészeti Gála

A Művészeti képzésben részt vevő tanulók vizsgadarabjaikat mutatták be. Gratulálunk a kitartó munkához és az elért eredményekhez!

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:
 
 
 

III. Hagyományörző Táncfesztivál

A T-DANCE ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA - PENÉSZLEK ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGYÜTT - EGYMÁSÉRT TEHETSÉGPONT SZERVEZÉSÉBEN A MAGYI PALÁSTI NÉPTÁNCCSOPORT EZÜST MINŐSÍTÉSBEN RÉSZESÜLT. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1979397222102129

 

Gyereknap

Rendhagyó módon rendezte meg a Palásti Iskola a Gyereknapot 2018. május 30-án. A gyerekek számos foglalkozás és játék közül választhattak, Pappné Turik Tímea igazgató asszony ékszer készítéssel, Tukacsné Kósa Tímea tekebábu készítésével várta az érdeklődőket. Király Istvánné szélforgót, Vida Sára pedig üveget díszített azokkal a gyerekekkel akik az ő termükbe látogattak el. Tömpe Anikó pom-pommal, Steklerné Váraczki Éva tanárnő pedig stresszlabda készítésével várta a gyerekeket. Az udvaron az iskolásoknak lehetősége volt a népi játékok kipróbálására. Kozma Béla tanár úr ügyességi játékokkal, Zubály Sándor társasjátékokkal várta az osztályokat, Komjáthy Éva pedig óriásbuborékok készítését mutatta be. A Baktalórántházi Kistérség jóvoltából az Apagyi Kézműves ház vezetője és segítői az emeleten a nemezelés és az agyagozás technikáját mutatták be a diákoknak, illetve a kosárfonás rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek. A legügyesebbek gyöngyfűzéssel állatfigurákat és virágokat készítettek Tamás Péterné tanárnővel. A képeket Zubályné Szilágyi Erika készítette.

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1979408108767707

 

Iskolás leszek

A nyílt tanítási óráról készült képeket az iskola facebook oldalán tudja megtekinteni:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1952490951459423

 

 

Pindúr-Pandúr Közlekedési Verseny

Iskolánk tanulói ebben a tanévben is részt vettek a Budapesten megrendezésre kerülő Pindúr-Pandúr közlekedési napon - melynek célja a helyes közlekedésre nevelés. A felkészülésben a baktalórántházi rendőrség munkatársai segítettek és Tóth Pál őrnagy úr, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni!

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1952482021460316

 

BIZTIBUSZ

Biztonságos Iskola Program a 7-8. osztályban Katalin Walter Mátyás és Béla Kozma vezetésével. "Sorozatos balesetek Nyűg Cityben" címmel tartott foglalkozást iskolánk 2 pedagógusa 2018. május 3-án. A foglalkozások célja a tanulóink felkészítése az otthoni, iskolai balesetek megelőzésére, elkerülésére. A 7. és 8. osztályos tanulók a konstruktív vita módszerével dolgoztak fel konkrét baleseti helyzeteket.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1950182161690302

 

 

Faültetés - Izrael 70 éves fennállásának tiszteletére

Izrael állam 70 éves fennállásának tiszteletére az Eötvös Károly Magyar Izraeli Baráti Kör szervezésében Iskolánk és Óvodánk is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyben 70 fa ültetését tervezik Nyíregyházán és körkényékén. A fák az "Izrael fa" nevet kapták.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1950142045027647

 

Fenntarthatósági témahét a 3-4. osztályban

2018. április 26-án a 3-4 osztályos tanulók a Fenntarthatósági témahéten „A pénzeddel szavazol!” című projektmunkában dolgoztak. Az első órán tablót készítettek, ahol a csapatok rajzaikon szembeállították az egészséges és kevésbé egészséges, illetve a környezetkímélő vagy környezetszennyező dolgokat. A tablók bemutatásakor a csapat szóvivője röviden indokolta, hogy mit, s mivel cserélne ki, hogy környezettudatosabbá váljon cselekedetiben. A második tanítási órán különböző szituációs helyzeteket kellett eljátszaniuk, ahol a tudatos vásárlók magatartását, a vásárlói jogaikat mutathatták be. A gyerekek az óra végén megismerhették a Tudatos Vásárlók 12 pontját. A projekt során a tanulók hasznos ismeretekre tettek szert.

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1950128268362358

 

Fenntarthatósági témahét a 7-8. osztályban

Iskolánkban idén is megrendezésre került az országosan is ismert Fenntarthatósági Témahét, melynek keretében a gyerekek rengeteg érdekességet megtudhattak Földünkről és annak élővilágáról. Gábor István tanár úr izgalmas kísérletekkel mutatta be, hogy a környezeti szennyezések hogyan károsíthatják az élővilágot (pl.: savas esők hatása) A fenntarthatóság-téma keretében szó esett még az ENSZ által nemrégiben kitűzött célokról, melyekhez kapcsolódó plakátokat is készítettek csoportban a gyerekek. Megvitattuk közösen ezek jelentőségét is. Péterné Tamás

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1950112308363954

 

Anyák napja az Iskolában

A palástis gyermekek szívének szeretete szállt minden ünnepelt felé ezen a napon. A május első vasárnapja az anyák ünnepe. Ez az a nap, melyen szerény csokrainkkal, megemlékezéseinkkel próbáljuk meg kifejezni érzelmeinket, hálánkat azok iránt, akiknek életünket emberségünket köszönhetjük. A Palásti Iskolában nagy szeretettel és izgalommal készülődtek a gyerekek, hogy anyukájukat, nagymamájukat megajándékozzák műsorukkal. Az elsős és a másodikos tanulók, a színjátszó kör, és az énekkar előadásaiban meghitt és szeretetteljes ünneplésnek lehettünk részesei. Az első osztályt Steklerné Váraczki Éva, a második osztályt Tömpe Anikó, a színjátszó tagozatot és az énekkart Király Istvánné, a furulyásokat pedig Zubályné Szilágyi Erika készítette fel. A műsort Tukacsné Kósa Tímea konferálta. Gratulálunk a színvonalas műsorhoz!

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1948665381841980

 

A holokauszt áldozatainak emléknapja

Iskolánkban 2018. április 17-én a holokauszt 74. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottunk. Megemlékezésünk célja, hogy felidézzük a múltat és emlékezzünk az áldozatokra. Ezt mutatta be az Élet című rövid kis film, amit a vendégek köszöntése után néztünk meg. Iskolánk színjátszó tagozatos diákjai a II. világháború deportálás eseményeit elevenítették fel a Csillaghullás című darab bemutatásával, majd a Rosenberg Dani balladájának pillanatképeivel. Ezután Lencsés Zsolt előadásában meghallgattuk a szörnyű eseményekhez kapcsolódó Mocsárdal c. verset. Megemlékező műsorunkat az énekkarosok zárták a Csak az emlék marad c. dallal. A műsört készítette Király Istvánné és Kozma Béla. „A remény olyan, mint a béke. Ez nem Isten ajándéka. Ez egy olyan ajándék, amit csak mi adhatunk egymásnak. „ Elie Wiesel

 

Tekintse meg képeinket az iskola facebook oldalán:

www.facebook.com/pg/palasti.iskola/photos/?tab=album&album_id=1916707905037728

 

OTP BOZSIK BAJNOKOK KELETI VÁLOGATÓJA

Az OTP Bank Bozsik Program kereteiben megrendezésre kerülő OTP Bozsik Bajnokok keleti válogatójába a Palásti László Általános Iskola és Óvoda diákja Horváth Mirjam Vanessza is bekerült. Mint a tavalyi évhez hasonlóan a Bozsik program szervezői egy jelentkezést írtak ki, ahol a Bozsik Intézményi programban részt vevő diákokat nevezhették edzőik.

2018.04.11-én Szolnokon került megrendezésre a keleti országrész diákjainak válogatója. A továbbjutó gyerekek Telkiben vehetnek részt egy kétnapos edzőtáborban, ahol a magyar labdarúgó válogatott néhány labdarúgójával készülhetnek fel egy Gálameccsre, amit a Groupama Arénában tartanak majd április végén.

Matyi Tímea és Tomkó Ádám

BOZSIK edzők

 

ISKOLA-BEMUTATÓ 

 

2018. április 9-én tartottuk meg Intézményünk bemutatóját. Délelőtt 10:00-kor nyitotta meg az Iskola kapuit az érdeklődők előtt. Először az óvodások mutatkoztak be, ismertették Esélyteremtő programjukat. A Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola zongora szakos tanulói játszottak el egy-egy zongoradarabot, majd a színjátszókör játékos beszédgyakorlatait nézhettük meg. Ezután következett néptáncosaink előadása, mely táncházzá alakult. A bemutatkozók után Iskolánk gyerekei csapatokat alakítottak, és az Intézményünkben folyó tanórán kívüli foglalkozásokat próbálhatták ki. Több helyszínen folytak a foglalkozások, a gyerekek az alábbi tevékenységek közül választhattak: BIZTIBUSZ; Természettudományi kísérletek (Fogyasztói Tudatosságra Nevelés program) ; BOZSIK; Sakk; Játszóház; Kölyökatlétika és mindenki nagy kedvence az ugrálóvár. A nap végén minden csapat élménybeszámolót tartott. Reméljük jövőre még több érdeklődő kapcsolódik be ebbe a különleges programba.

 


Húsvéti készülődés a 6. osztályban

Mi 6-osok együtt alkottunk "sütöttünk-főztünk". Készítettünk mini szendvicseket, almás és raffaelló golyót. Mindenki aktívan kivette a részét a munkából, jókat nevettünk, majd jóízűen elfogyasztottuk a finomságokat. A lakoma után társasjátékokkal is játszottunk, nagyon jól éreztük magunkat.

 

Hangosolvasási verseny

 
 

2018. 03. 27-én részt vettünk a Leveleken megrendezett hangos olvasási versenyen. 2-4. osztályos tanulók mérték össze, hogy milyen kifejezően tudnak olvasni. Iskolánk szépen szerepelt, hiszen: 2. osztályból Maczkó Eszter III. ; 3. osztályból Vakály Mira II. helyezést ért el.

 

Ünnepi megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Március 14-én, szerdán délután 2 órától a Művelődési Házban ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Iskolánk tanulóin és pedagógusain kívül az óvodás gyerekek, valamint számos szülő és meghívott vendég is részt vett megemlékezésünkön.

Ünnepi műsorunk a hagyományokhoz híven most is a Himnusz közös éneklésével kezdődött.

Ezután iskolánk diákjai egy verses zenés műsor keretében elevenítették fel a 170 évvel ezelőtt történt eseményeket. Előadásukat az énekkaros és táncszakkörös gyerekek közreműködésével dalok és táncok is színesítették. A műsort szerkesztette és betanította: Tukacsné Kósa Tímea és Zubályné Szilágyi Erika.

Az ünnepi műsor fényét emelte a színpadi díszlet, mely Kozma Béla tanár úr keze munkáját dicséri. A nemzeti színekből kirakott kokárda mellett képek és idézetek segítették a forradalmi események szemléltetését. Az irodalmi műsort a színpadon egy közös éneklés zárta.

Ünnepi megemlékezésünk a Szózat meghallgatásával ért véget.

Tukacsné Kósa Tímea
magyar szakos tanár

 

 

 

A magyi Palásti László Közalapítvány által szervezett 
Jótékonysági Bál

 

2018. február 17-én rendeztük éves Jótékonysági bálunkat. Ebben az évben új helyszínen Apagyon a Rózsakert étteremben tartott hajnalig a mulatság. A műsort a gyerekek és a tantestület tánca színesítette. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a támogatásokért! Reméljük jövőre is megtisztelnek minket bizalmukkal.

 

 

Ki mit tud?

Idén már harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánk Ki Mit Tud? versenyét. A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek, a próbák már hetekkel előtte elkezdődtek, hogy minél érdekesebb és színvonalasabb produkciót tudjanak bemutatni. Alsó és felső tagozaton összesen 13 előadást tekinthettük meg, a következő eredmények születtek:

 

Alsó tagozat:

1.     I.  helyezés: 4. osztály ÍRTÁNC

2.     II.  helyezés: 1. osztály LUFIS TÁNC

3.     III.  helyezés: 2. osztály CIRKUSZ

4.     III.  helyezés: BOZSIK TÁNC

 

Felső tagozat:

1.     I.  helyezés: PILLETÁNC

2.     II.  helyezés: 8. osztály LAKODALOM

3.     III.  helyezés: 5. osztály APÁCA SHOW

4.     III.  helyezés: CIGÁNYTÁNC

 

Gratulálunk a sikeres produkciókhoz, a felkészítő tanárok munkájához!

Tömpe Anikó és Tamás Péterné

szervezők

Néptánc vizsga

 
Néptáncosaink 2018. január 30-án mutathatták meg eddig szerzett tudásukat. Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását ezért is nagyon örülünk annak, hogy a művészeti képzés keretén belül a néptáncoktatás megvalósulhat Iskolánkban. Jó volt látni, hogy gyermekeikre nagyon sok szülő volt kíváncsi. A hangulatot fokozta, hogy a vizsgát táncház zárta. 
 

Zongora vizsga

Ebben a tanévben a művészeti oktatáson elsajátított vizsgadarabjaikat, tudásukat mutathatták meg szüleiknek, tanáraiknak, barátaiknak zongoristáink. A gyerekek izgatottan ültek a zongora elé, de tanáraik bátorító pillantásai segítette őket a darabok bemutatásában.

    

Karácsony

Karácsonykor kigyúlnak a fények a fákon, de a legnagyobb a szívekben lángol, ami reménységet sugároz.

 

2017. december 22-e, a téli szünet előtti nap ismét felejthetetlen karácsonyi hangulatban zajlott. Iskolánkban hagyománynak számít a karácsonyi forgatag.

Idén is az osztályokban karácsonyfa díszek készültek, amelyek a közös karácsonyfát díszítették. A 8. osztály segítségével minden óvodásnak és iskolásnak lehetősége volt mézeskalács készítésére. Ezt követően közös karácsonyi ebéden vehettünk részt.

A napot a karácsonyi ünnepség zárta. Intézményünkben szeptember óta művészeti képzés zajlik színjáték és zongora tanszakon. Színjátszósaink előadták a Toronyőr című darabot, majd diákjaink zongora darabjaikkal, a szolfézs csoport pedig két dallal kápráztatott el minket. A 3-4. osztály versekkel és énekekkel hozta el számunkra az ünnepi hangulatot. Zárásképpen tantestületünk és énekkarosaink előadták a A szeretet legyen az Úr a földön című dalt, ezzel kívántak szeretetben, örömökben gazdag ünnepeket.Meglepetésünkre az iskola és az óvoda is gazdagodott a szabadidő hasznos eltöltéséhez használható társasjátékokkal a Roma Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából.

 

A zongoristák felkészítő tanára: Barázné Orosz Klára és Hegedüsné Christ Judit

A szolfézscsoport felkészítő tanára: Hegedüsné Christ Judit

A 3. osztály felkészítő tanára: Vida Sára

A 4. osztály, színjátszó csport, énekkar felkészítő tanára: Király Istvánné

                                                                                                                                                                                        Király Istvánné és Vida Sára
                                                                                                                                                                                                        szervezők
 

Mikulás

A gyerekek nagy örömére iskolánkban és óvodánkban az idei tanévben is járt a Mikulás. December 6. örömteli várakozással indult. Reggel érkezett a Télapó az iskolába, a kisgyermekek kíváncsian lesték őt, kinek mit hozott, melyik osztályba lép be. Legelőször a kis elsősök fogadták, akik szép műsorral kedveskedtek neki, majd sorban minden osztályba ellátogatott. A tanulók mindenhol versekkel, dalokkal köszöntötték. Ezután az óvodába indult, ahol a kisgyermekek Mikulásváró műsorral fogadták. Minden gyermek kapott Mikulás-csomagot. A Mikulás tágomgatója a Roma Kisebbségi Önkormányzat.

                                                                                                                                                                                                                          Köszönjük!

 

                                                                                                                                                                                                                    Fekóné Veres Ildikó
Igazgatóhelyettes

 

Mikulás Kupa Sakkverseny Nagyhalászban

2017. december 2-án szombaton a Csuha Antal Baptista Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezésre került a Sz-Sz-B. megyei egyéni korcsoportos rapid sakkbajnokság. A játék 7 fordulós „svájci rendszerben”, 15-15 perces játékidővel, a FIDE rapid versenyszabályai szerint, számítógépes párosítással zajlott. Iskolánkból 5 fő vett részt,  Pető Nikolett 2005; Kozma Szabolcs 2006; Pető Alexandra 2007; Kozma Viktória 2008; Vakály Mira 2009.

Diákjaink helyezést ezen a versenyen nem szereztek, viszont nagyon szépen teljesítettek!

Gratulálunk a résztvevőknek!

Zrinszki Dezső és Morvai Pál
sakkoktatók

 

 

Népdaléneklési verseny

 

2017. november 22-én tartottuk a népdaléneklési versenyt, melynek iskolánk már 19. éve ad otthont. Az idén megyei szintre emeltünk rendezvényünket, fontos számunkra a hagyományok őrzése, ápolása.

A köszöntés után iskolánk néptánc szakos tanulói egy fergeteges bemutatót tartottak, mely a „Szatmári vigadalom” címet kapta. Felkészítő tanáruk: Szalkayné Szénégető Krisztina és Tömpe Anikó.

Az amatőr bemutatkozás után profik léptek színpadra, a Free Dance Művészeti Iskola felnőtt tanítványai, akik a „Felszállott a páva” tehetségkutató műsorában „Nagyecsedi lassú és friss csárdás” táncukkal már az elődöntőig jutottak el, s fellépésük vidám hangulatot teremtett és emelték rendezvényünk színvonalát.

Az idei mottónk: „Tiszán innen, Dunán túl…”

A népdalokban hazánk gyönyörű tájai, tájegységeiről csendültek fel dallamok a már sokak által már jól ismert színpadon.

A rendezvényünk színvonalát emelte a hajdúsámsoni Seres Dóra dalcsokra, melyet citerával adott elő.

Az idén is négy korcsoportban versenyeztek a gyerekek és csoportos előadásokkal is bemutatkoztak a versenyzők. A zsűri minden produkciót pozitívan értékelt.

A verseny eredményei:

I. korcsoport (1.-2. oszt.):

I. helyezés: -

II. helyezés: László Mira (Magy)

III. helyezés: Fring Péter (Apagy)

 

II. korcsoport (3.-4. oszt.):

I. helyezés: -

II. helyezés: Cziva László (Levelek)

III. helyezés: Dávida Panna (Levelek), Barócsi János Gábor (Magy)

Különdíj: Fekó Ádám (Apagy)

 

III. korcsoport (5.-6. oszt.):

I. helyezés: Czuczor Lilla (Nyíregyháza - Kertváros), Szkita Panna (Apagy)

II. helyezés: Ruszkovics Vivien(Baktalórántháza)

III. helyezés: Pál Zsolt Kevin (Magy)

Különdíj: Kiss Eszter (Levelek)

 

IV. korcsoport (7.-8. oszt.):

I. helyezés: Czuczor Ramóna (Nyíregyháza - Kertváros),

II. helyezés: Tóth Nóra (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

Csoportos (alsós)

I. helyezés: Terbócs Nóra, Danó Emília, Pankotai Sára, Lipécz Lujza (Apagy)

II. helyezés: Auxi Dorina, Fehér Vanda Petra, Horváth Mirjam Vanessza    

                   (Magy)

III. helyezés: Vakály Mira, László Hanna, Vámosi Petra, Kovács Zoltán (Magy)

IV. helyezés: Berki Vanda, Jóni Fanni, Haga Amanda, Baranyi Bettina, Kalán

                      Regina, Szaponár Arnold, Nádházi Vivien, Pataki Violetta

                     (Baktalórántháza)

 

Csoportos (felsős)

I. helyezés: Bicskei Anikó, Bicskei Edina (Magy)

II. helyezés: Madai Boglárka, Majoros Fanni, Kusnyér Fruzsina (Levelek)

III. helyezés: Papp Petra, Szilvási Petra (Petneháza)

A versenyző gyerekeknek köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

Bízunk abban, hogy jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.

 

Király Istvánné

szervező

 

Egészséghét 

Iskolánk november 6-tól 17-ig egészség hetet hirdetett. Ennek keretében iskolánk védőnője előadást tartott a víz jelentőségéről és rajzpályázatott hirdettünk "Lételemünk a víz" címmel. Nagyon sok érdekes rajz született.

Mátyás Katalin

Biztibusz

Iskolánkban 2017 óta működik a „Biztonságos iskoláért”- röviden „ BiztiBusz ”- program. Idén novemberben rendeztük meg a második foglalkozást a 4-5. évfolyamnak. A gyerekek játékos kalandok és próbák segítségével ismerkedtek a vészhelyzetek elkerülésével. Nagyon izgalmasan és vidáman telt el ez a 90 perc.

 

Mátyás Katalin, Kozma Béla
szervezők

Buborék show képekben

    

 

PALÁSTI NAPOK 2017

 

Ünnepség - Október 23-ra emékezve

 

2017. október 20-án a Palásti-hét záró programjaként iskolánk tanulóival, pedagógusaival, az óvodásokkal és a falu lakosságával az 1956-os forradalom hőseire, áldozataira emlékeztünk. Ünnepi műsorunkat a falu központjában újonnan felállított emlékműnél tartottuk. A Himnusz eléneklése után Bicskei Anikó és Bicskei Edina 6. osztályos tanulók előadásában hallhattuk Koncz Zsuzsa: Hej, tulipán című dalát, majd ezután következett a nyolcadikosok verses, zenés irodalmi műsora, melyben felelevenítették a 61 évvel ezelőtt történt eseményeket. Programunkat tovább színesítették az énekkaros gyerekek ajkán felcsendülő gyönyörű dallamok. Ezt követően meghívott vendégünk, Gulyás Csaba, a nyíregyházi Bethlen Iskola történelem szakos pedagógusa összegezte a történelmi eseményeket, és méltatta ennek az ünnepnek a jelentőségét.

Ünnepi megemlékezésünk meghitt pillanatokkal folytatódott, hisz a forradalom áldozatainak tiszteletére minden osztály képviseletében két-két tanuló mécseseket, az önkormányzat, az oktatási intézmények és a falu lakosságának képviselői pedig koszorút helyeztek el az emlékműnél.

 

Ünnepi megemlékezésünk a Szózat meghallgatásával ért véget.                                                                                                                                                               

 

  Tukacsné Kósa Tímea
magyar szakos tanár

 

 

Sportdélután

Egy kis mozgás mindenkinek kell!

A Palásti hét színes programjai között egy sportdélután is helyet kapott. Diákjaink egy sorversenyben mutathatták meg a bennük rejlő tehetséget. Azonban pedagógusaink sem tétlenkedtek ezen a napon, hiszen a tanár-diák focimeccsen méltó ellenfélnek bizonyultak.

            

 

                                                                                                                                                                                                Kozma Béla
testnevelő tanár

Csibeavató

 

A Palásti-hét keretén belül, október 18-án, iskolánkban nagyszabású eseményre került sor, a Csibeavatóra. Ezen a napon az elsősök „teljes jogú polgárai” lettek iskolánknak. Előadták a csibetáncot, majd bátorságpróbát álltak ki, amit sikeresen teljesítettek. A feladatok között szerepelt várépítés poharakból, elrejtett betűk keresése és szóvá alakítása, székfoglaló játék és puzzle kirakása. A „csibefogadalomban” mindenki megígérte, hogy segíteni fogják egymást és szót fogadnak osztályfőnöküknek.

Minden kis elsőnek nagyon gratulálunk!

Mátyás Katalin

 
 

Koszorúzás a Palásti László emléktáblánál

Mint minden évben, idén is október harmadik hetében tartottuk a Palásti Napokat. Ennek keretén belül október 18-án, szerdán emlékeztünk meg iskolánk alapítójáról és névadójáról, Palásti Lászlóról, s koszorúztuk meg az emléktábláját az iskola falán. 

Palásti László a község jegyzőjeként felismerte, hogy szükség van a szervezett oktatásra, így a helybéli gyerekeknek iskolát alapított, melynek ő maga volt az első tanítója is. Tiszteletére viseli ma is intézményünk az ő nevét. Négy tanulónk előadásában rövid megemlékező műsort hallhattunk, majd megkoszorúztuk az iskolánk falán látható emléktáblát. Köszönjük a részvételt a nyílt nap alkalmából itt tartózkodó szülőknek is.

 

Fekóné Veres Ildikó
Igazgatóhelyettes

 

Szavalóverseny

Iskolánk 2017. október 16-án, hétfőn házi szavalóversenyt szervezett. A több mint 40 versenyző és a hozzátartozók megtöltötték a Művelődési Házat. Nagy örömet jelentett, hogy ennyi fiatal szereti a verseket. Köszönjük a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját és a szülők támogató hozzáállását!

Gratulálunk a nyerteseknek!

Eredmények:

 

1-2.osztály                                                              5-6.osztály

I. László Hanna                                                       I. Tóth Tamás

II. Bodán Mirella .                                                    II. Mató Alexandra

III. Tomoga Cintia .                                                  III. Kozma Szabolcs

III. Auaxi Regina                                                      Különdíj: Pál Zsolt Kevin

 

3-4.osztály                                                              7-8.osztály

I. Vakály Mira                                                          I. Mester Klaudia

II. Auxi Kornél                                                       

III. Kozma Viktória                                                                                                         

III. Fehér Vanda

Mátyás Katalin, Vida Sára
szervezők

 

Görömbő kompánia - interaktív népzenei előadás

Mesébe szőtt tánc – táncba szőtt mese

 

2017. október 6-án részesei lehettünk egy ötven perces, interaktív, zenés-táncos játéknak, amelyen részt vett az iskola apraja-nagyja. A szereplőket a közönség soraiból választotta ki a mesemondó.  A történet a tánchoz kapcsolódott: ebben kapott szerepet a népzenei kíséret és a táncos, aki a többiekkel együtt a történet szereplője és egyben a tánc vezetője volt. A tanulók vidáman és önfeledten vetették bele magukat a mesébe. Az előadás hangszerbemutatással zárult.

 

    

                          Komjáthy Éva

 

 

OKTÓBER 6. - Az aradi vértanúk napja

Iskolánkban október 6-át immáron második alkalommal ünnepeltük a korábbi évektől eltérő módon. Idén ezt a jeles napot iskolánk tanulói egy igényes történelmi, zenés műsorral nyitották meg, megemlékezve ezáltal a 13 aradi vértanú hősiességéről. Az előadás Kozma Béla, történelem tanár lelkiismeretes közreműködésével vált igazán színvonalassá.
Ezt követően az alsó és felső tagozat más-más módon folytatta a megemlékezést.
A kicsik osztályfőnökeikkel beszélgettek az ünnepről és annak jelentőségéről, majd ehhez kapcsolódó kirakót raktak ki, végül pedig plakátot készítettek, mely rendkívül jól sikerült. Amellett, hogy sokat tanultak, még jól is szórakoztak közben, a készített plakát pedig azóta is folyosónk falát ékesíti.
A nagyok vegyes csapatokban négy állomáson keresztül izgalmas feladatokat oldottak meg: keresztrejtvényt fejtettek, egy-egy aradi vértanú fotóját párosították össze a megfelelő névvel, a csata legfontosabb színhelyeit helyezték el a térképen, illetve egy október 6-ai műsor meghívóját készítették el. Itt sem volt hiány jókedvben, mialatt sikeresen elmélyítették a korábban szerzett ismereteiket.

 

Tamás Péterné, Kozma Béla
szervezők

 

Magyar Diáksport Napja 2017

Az Európai Diáksport Napja felhívásának ebben a tanévben is eleget téve, szeptember utolsó pénteki napján együtt sportoltak intézményünk diákjai és pedagógusai a Leveleki Tócentrumban. Programjainkban kerékpártúra, zenés gimnasztika, 2017 méteres futás szerepelt. Kicsik és nagyok, szülők és pedagógusok egyaránt jelen voltak és csodás környezetben közösen sportoltunk, szervezetünk fitten tartása érdekében. Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan térhettünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot.
 
 

Kozma Béla és Steklerné Váraczki Éva
testnevelő tanárok

 

TANÉVNYITÓ 2017-2018

Kedves Diákok!

Alig néhány hete álltunk itt az utolsó csengőszót hallgatva, ma pedig újra szól a tanulásra hívó hang.

 

Még a nyári élmények, kalandok emlékképei elevenen élnek bennetek, de higgyétek el, azért van pár jó dolog ebben a mai napban, ami örömre ad okot. Bizonyára örültök annak, hogy újra láthatjátok barátaitokat, osztálytársaitokat.

 

A régi ismerős arcok között akadnak új arcok is. Szeretettel köszöntöm iskolánk új diákjait. Szüleiknek köszönöm, hogy bizalmat szavaztak nekünk!

 

A kollégáink zöme a régi, de a lelkesedésük új, a terveik megvalósításához már csak együttműködésre kész, szorgalmas gyerekekre van szükség!

 
Nem tétlenkedtünk a nyáron, kis pihenő után azon dolgoztunk a Hit Gyülekezete fenntartó egyház jóvoltából, hogy szeptemberre egy szépen felújított iskola várjon titeket. Az óvoda belső terei, padlózata megújulva várta az ovisokat augusztus 20-a után, az iskola számítástechnika szaktanterme, a folyosó hátsó része tisztítófestést kapott, a sportpályát körülvevő labdafogó hálót lecseréltük. Köszönet érte a Hit Gyülekezetének és a munkálatok elvégzésében segítséget nyújtó Magy község Önkormányzatának.

Ma egy szépen felújított, barátságos környezet várja a Palásti Iskolában és Óvodában a gyerekeket.

 

Egy tanulmányban arra keresték a választ, hogy mi a titka a kiemelkedően sikeres embereknek? Van-e olyan közös tulajdonságuk, ami a sikerük kulcsa lehet?

A válasz IGEN! Megfigyelték, vannak szokások, amelyek közösek ezekben az emberekben.

 

Ebben a tanévben mi kiemelkedően sikeres tanulókat szeretnénk nevelni.

 

Mi jelenti a sikert? Minden diák életében az, ha önmagához képest fejlődik, sőt eléri a képességei plafonját! Ehhez - a szorgalmas tanulás mellett- nem kell más, csak néhány alapvető szokás kialakítása.

 

Mik ezek a szokások?

1.  Cselekedj felelősségteljesen! Dönts és vállalj felelősséget tetteidért!

2. Tudd előre, hová akarsz eljutni! Legyenek céljaid, tegyél meg mindent azok eléréséért!

3. Először a fontosat! Az idődet a legfontosabb dolgoknak szenteld!

4. Gondolkodj nyer-nyerben! Mind a mások érdekét, mind a saját érdekeidet tartsd szem előtt!

5. Először érts meg másokat, aztán értesd meg magad! A másik felet tiszteletben tartva igyekezz megértetni magad!

 

Kedves Szülők!

Mi, pedagógusok biztosítjuk gyermekeiknek a tanuláshoz szükséges feltételeket, segítjük őket azon szokások elsajátításában, amelyek a sikerességhez vezetnek, ígérjük, hogy jó hangulatban, változatos módszerekkel fejlesztjük tovább képességeiteket, segítünk a lemaradóknak, elősegítjük a sasok szárnyalását!

 

A tanulás mellett ebben a tanévben művészeti képzés is indul a FREEDANCE Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül: tánc, színjáték, képzőművészet és hangszeres zene tanszakokon, valamint az intézményi Bozsik program órarendbe ágyazottan fut heti 1 órában 1-5. évfolyamokon. Természetesen a kedvelt sakkoktatás sem marad el, és lesznek szakköreink is.

 

Kedves Elsős tanulók!

Nagyon örülünk nektek, vártunk már benneteket nagyon! A mai naptól más jellegű élet vár rátok, mint a megszokott óvodai. Legyetek szorgalmasak, érdeklődőek, tanuljatok a felsőbb évesektől és tanáraitoktól, hogy szüleitek veletek együtt örüljenek és büszkék lehessenek rátok!

 

Kedves Vendégeink!

A magyi gyerekek kivételes helyzetben vannak, hisz az ide járó tanulók iskolakezdése évek óta támogatást élvez. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata az intézmény átvétele óta kiemelt figyelmet fordít gyerekeink segítésére. Az első osztályt kezdő kisdiákok új, iskolai tanszerekkel felszerelt iskolatáskát kapnak minden évben, a Palásti László Közalapítvány pedig minden tanulónak biztosítja a tanévkezdéshez szükséges füzetcsomagot.

 

Intézményünk sikerességének kulcsa az az összefogás, ami a Hit Gyülekezete és Magy Község Önkormányzata közt létrejött 2012 tavaszán.

 

Kívánok minden iskolahasználónak örömteli, eredményes 2017-2018-as tanévet.

 

Pappné Turik Tímea
igazgató

 

Iskolás leszek

A Palásti László Általános Iskola és Óvoda iskolaigazgatója Pappné Turik Tímea és  tanítója Steklerné Váraczki Éva szeretettel várta azokat az érdeklődő, leendő elsős gyerekeket és szüleiket, akik az iskolai beiratkozás előtt  betekintést nyerhettek az intézményünkben folyó munkáról. A nyílt tanítási óra 2017. április 4-én 8 óra 40 perckor kezdődött a 4. osztályos tanteremben. Az iskolai tanulók mellett az ovisok is bekapcsolódtak a tanítási óra menetébe néhány érdekes feladat megoldásával.

 

  

 

Az iskolai tanóra mellett az osztály készült egy kis meglepetéssel és ajándékkal az ovis csapatnak.
Az ovisok szintén ajándékkal köszönték meg az iskolásoknak a barátságos vendéglátást.

 

 

 

Karácsony az iskolánkban 2016

A téli szünet előtti utolsó napunk karácsonyi hangulatban zajlott.Hagyománynak számít, hogy ilyenkor karácsonyi forgatagot tartunk.

Idén is az osztályokban dolgoztak a gyermekek, ahol különféle karácsonyfa díszeket készítettek. A 8. osztály segítségével lehetőség volt mézeskalács készítésére is. Ezután a közös karácsonyi ebéd következett.

A napot a karácsonyi ünnepség zárta. Színjátszósaink előadták a "Kit válasszak a kilencből?" című darabot. A 3-4. osztály pedig versekkel és énekekkel hozta el számunkra az ünnepi hangulatot. Zárásképpen tantestületünk és énekkarosaink előadták a Republic együttes dalát, a Szeretni valakit valamiért!

 

 

Népdaléneklési verseny 2016

 

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre.”

Iskolánkban, Magyon ez a nap mindig a népzene ünnepe.

2016. november 23-án már 18. alkalommal rendeztük meg a versengést.

 

Az idei mottónk: „Érik a szőlő, hajlik a vessző,

                               Bodor a levele.”

 

Gyönyörű szüreti népdalok csendültek fel a már sokak által jól ismert színpadon.

A rendezvényünk színvonalát emelték a hajdúsámsoni gyerekek dalcsokra, melyet citerakísérettel adtak elő.

Négy korcsoportban versenyezhettek a gyerekek, s ebben az évben a csoportos előadások bemutatására is lehetőség volt.

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.-2. oszt.):

I. helyezés: Cziva László (Levelek)

II. helyezés: Rákóczi Ottília (Nyírjákó)

III. helyezés: Vakály Mira (Magy)

 

II. korcsoport (3.-4. oszt.):

I. helyezés: Barócsi János Gábor (Magy)

II. helyezés: Fehér Vanda Petra (Magy)

III. helyezés: Dávida Panna (Levelek)

 

III. korcsoport (5.-6. oszt.):

I. helyezés: -

II. helyezés: Tordai Mária (Laskod)

III. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

 

IV. korcsoport (7.-8. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Kirilla Szabolcs (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

Csoportos (alsós – felsős)

I. helyezés: Bicskei Anikó, Bicskei Edina (Magy) - felsős

II. helyezés: Auxi Dorina, Auxi Kornél, László Mira, Vámosi Petra,(Magy)- alsós

III. helyezés: Tóth Nóra, Németh Bendegúz Barna (Nyírjákó) - felsős

 

Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

Bízunk abban, hogy mindannyian jól érezték magukat és jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.

 

 

 

 

 
 
 
 

Színházlátogatás 2016 október 25.

2016. október 25-én, kedden délelőtt az 1-6. osztályos tanulókkal Nyíregyházán lévő Móricz Zsigmond Színházba látogattunk el, ahol a Tündér Lala című előadást tekintettük meg.

A gyerekek izgatottan várták ezt a programot, hiszen eddigi életük során nem sok ilyenben volt részük. Legtöbbjük számára újdonságot jelentett a színház világa, de mindannyian nagyon élvezték. A gyerekek felé a darab pozitív üzenetet is közvetített. Megtanulhatták, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését. Mindemellett a látvány, a hangulat és a sok-sok zene magával ragadott mindenkit.

Nekünk kísérő tanároknak is jó volt látni a gyerekek önfeledt szórakozását. A legközelebbi előadásra is örömmel fogunk ellátogatni.

 

Sinka Judit, Tamás Péterné

Kísérő tanárok

 

 

2016 október 23-i megemlékezés

A megemlékezés '56 eseményeinek 60. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Az október 23-i megmelékezésünk Enyedi Gábor tanár úr történelmi áttekintésével indult, majd pedig a gyerekeink előadása álltal megelevenedtek a színpadon '56 eseményei. Ezután pedig gyertyát gyújtottunk és koszorút helyeztünk el Magy hősi halottaiért emelt emlékműnél, leróva előttük a tiszteletünket.

 

    

 

 

 

Szavalóverseny

Iskolánk 2016. október 20-án, csütörtökön házi szavalóversenyt szervezett. A több mint 40 versenyző és a hozzátartozók megtöltötték a Művelődési Házat. Nagy örömet jelentett, hogy ennyi fiatal szereti a verseket. Köszönjük a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját és a szülők támogató hozzáállását!

Gratulálunk a nyerteseknek!

Eredmények:

 

1-2.osztály                                                              5-6.osztály

I.    Maczkó Eszter  1.o.                                      I. Mester Klaudia 6.o.

II.  Vakály Mira   2.o.                                         II. Magyari Zoltán 6.o.

III.  László Mira 1.o.                                           III. Pető Nikolett 5.o.

 

3-4.osztály                                                              7-8.osztály

I.    Fehér Vanda 3.o.                                             I. Dancs Eugénia 8.o.

II.   Mató Alexandra 4.o.                                       II. Ignéczi Barbara 8.o.

III. Lencsés Zsolt 4.o-                                            III. Káté Anita 7.o.          

       Auxi Kornél 3.o.        

 

 

Palásti Napok-Sportdélután

A Palásti Napok rendezvénysorozatból természetesen nem hiányozhat  és egy kis testmozgás. A keddi délutánunk aktív eltöltésére egy sor- és váltóversenyt állítottunk össze melyben a gyerekek játékos gyakorlatok során versenyeztek egymással. A feladatok változatossága, érdekessége garancia volt a jó hangulatra. A kitűzött cél az volt, hogy mindenki mozogjon, jól érezze magát az eseményen és kedvet kapjon a testmozgáshoz. A páros versenyszámokban tapasztaltuk, hogy mennyire együttműködően tudnak együtt dolgozni a siker reményében.

A versenyt követően diákjaink a népi játékokkal tovább fejleszthették ügyességüket és játéktudásukat.

Ez a sportdélután ismét megerősítette azt a véleményünket, hogy a sportnak a testi és lelki frisseség megőrzésén túl közösségfejlesztő ereje is van.

 

   

 

 

Palásti Napok- Emléktábla koszorúzás és Csibeavató

 

 PALÁSTI LÁSZLÓ EMLÉKTÁBLA KOSZORÚZÁSA

Hagyományosan minden évben október harmadik hetében tartjuk a Palásti Napokat. Ennek keretén belül emlékezünk meg iskolánk alapítójáról és névadójáról, Palásti Lászlóról, s koszorúzzuk meg az emléktábláját az iskola falán. Az idén október 19-én, szerdán került sor erre a jeles alkalomra.

Palásti László a község jegyzőjeként felismerte, hogy szükség van a szervezett oktatásra, így a helybéli gyerekeknek iskolát alapított, melynek ő maga volt az első tanítója is. Tiszteletére viseli ma is intézményünk az ő nevét. Négy tanulónk előadásában rövid megemlékező műsort hallhattunk, majd megkoszorúztuk az iskolánk falán látható emléktáblát. Köszönjük a részvételt a nyílt nap alkalmából itt tartózkodó szülőknek is.

 

  

 

CSIBEAVATÓ

 

A Palásti-hét keretén belül - október 19-én - iskolánkban nagyszabású eseményre került sor, a Csibeavatóra. Ezen a napon az elsősök „teljes jogú polgárai” lettek iskolánknak. Előadták a Csibetáncot, majd bátorságpróbára került sor, amelyet sikeresen teljesítettek. A feladatok között szerepelt várépítés poharakból, elrejtett betűk keresése és szóvá alakítása, székfoglaló játék és puzzle kirakása. A „csibefogadalomban” mindenki megígérte, hogy segíteni fogják egymást és szót fogadnak osztályfőnöküknek.

Minden kis elsősnek gratulálunk, kívánjuk, hogy érezzék magukat jól közösségünkben!

 

 

 

2016. október 14. Sportverseny

2016. október 14-én immár IV. alkalommal került megrendezésre Nyíregyházán a fogyatékkal élők megyei sporttalálkozója, melyen Milák Eszter iskolánk tanulója is jelen volt. Diákunk két versenyszámban indult. Kislabda hajításban első helyen, célba dobásban pedig a második helyen végzett. Gratulálunk.

 

 

 

2016. október 7. - Kávészünet együttes az iskolánkban

Idén már másodjára láttuk vendégül a Kávészünet együttest, hogy a gyerekeknek egy felejthetetlen napot szerezzünk. Az iskolánk tanulói közül páran külön kis számmal is készültek, melyet elő is adhattak a Kávészünet együttes programjába beleépítve. Tanár, diák és az intézményünkhöz tartózó óvodások egyaránt jól érezték magukat. Önfeledten énekektünk, táncoltunk.

 

 

 

2016. október 6. - Megemlékezés az Aradi Vértanúkra

 
 

Iskolánk tanulói az idei tanév október 6-án nem a megszokott módon emlékezhettek meg az aradi vértanúkról. Először egy történelmi áttekintést kaptak a diákok a harcokról, a csaták helyszíneiről és a hősökről Enyedi Gábor történelem tanár úr előadásában.

Ezután két részre osztottuk fel az iskola tanulóit. Az alsósok saját osztályfőnökeikkel beszélgettek az ünnepekről, az ünnepi öltözködésről és történelmi hősökről, majd pedig a tizenhárom aradi vértanúról és az aradi szabadságszoborról készült puzzle-t rakták ki. Végül plakátokat készítettek erre az alkalomra különböző technikákkal, melyeket később az iskola folyosóján kiállítottunk.

A felsősöket pedig négy vegyes csapatra osztottuk, egy csapatban voltak 5., 6., 7., és 8. osztályos tanulók is. Ők négy helyszínen történelmi eseményekkel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Térképen kellett csatahelyszíneket elhelyezniük, vértanúk képeit és neveit kellett felismerniük és párosítaniuk, keresztrejtvényt kellett kitölteniük és puzzle-t kirakniuk, illetve érvelést is írattunk velük, hogy miért ne végezzék ki az aradi vértanúkat.

A gyerekek nagyon élvezték, hisz így aktív részesei voltak a megemlékezésnek és mi tanárok is úgy láttuk, hogy így jobban megértették e nap jelentőségét és átfogóbb képet kaptak a tizenhárom aradi vértanú hősiességéről.

 

 

 

 

2016. szeptember 30. Európai Diáksport Napja

Szeptember utolsó pénteki napján a sport, az egészség megőrzése kiemelt helyet kapott a Palásti László Általános Iskola és Óvoda életében. Hiszen az „Európai Diáksport Napja” felhívásának ebben a tanévben is eleget téve ezen a csodálatos napsütéses napon rendeztük meg a sportnapot iskolánkban. Rendezvényünknek azonban most nem az iskola sportudvarát, hanem a Leveleki Tócentrum üdülőjét szemeltük ki. A Leveleki Tócentrum településünktől kb. 4 km távolságra található, és ezt a távot kerékpárral szerettük volna megtenni. A szervezések előtt alapos felmérést készítettünk az iskolánk tanulói között, hogy egyáltalán ki rendelkezik kerékpárral. A szülők beleegyezését is kértük, hogy engedélyezzék gyereküknek – természetesen kerékpárral - a kijelölt útvonal megtételét. Programjainkban kerékpártúra, zenés gimnasztika, 2016 méteres futás, valamint egy gyalogtúra is szerepelt.

Aztán elérkezett a várva várt nap.

A hőmérséklet emelkedett és már szinte biztosra vehettük a napsütéses kellemes időt. Nagy örömünkre igen nagy csapat gyűlt össze. A szervezők ismertették a napi programot. A kerékpárosoknak két rendőrtiszt rövid tájékoztatást tartott a helyes közlekedés szabályairól. Ezt követően délelőtt 10 órakor elindult a közel 80 főt számláló bringás csapat a Leveleki Tócentrumhoz. Kicsik és nagyok, szülők és pedagógusok egyaránt jelen voltak és csodás környezetben fáradhatatlanul tekertük a métereket. Az útvonalat rendőri biztosítás mellett tettük meg. Az első és második évfolyamos diákokat és az óvodás gyerekeket az iskolabusz szállította a rendezvény helyszínére.

Tizenegy órakor érkeztünk meg a helyszínre. Ekkora már az óvodások és az alsó tagozatos diákok is jelen voltak. Rövid pihenőt követően zenés gimnasztikával melegítettük be izmainkat. A gyerekek láthatóan nagyon élvezték ezt a zenés gimnasztikai és fitnesz gyakorlatokkal kombinált mozgásformát.

Következő programként lefutottuk a 2016 méteres távot. Miután az utolsó futó is beért a célba az ebéd következett, mely alatt kifújhatták magukat és új erőt meríthettek a résztvevők. Itt ránk osztályfőnökökre hárult az a feladat, hogy mindenki a saját osztályát ebédeltesse és ezt követően az osztályokat egy csapattá egyesítse. A folytatásban egy gyalogtúrát tettünk és megtekintettük az Apagyi horgásztó igen változatos növény- és állatvilágát. Az 1km hosszú gyalogtúrából megérkezve az alsó tagozatos gyerekek buszra szálltak, a kerékpárosok pedig felpattantak a biciklikre és elindultunk hazafelé.

A 120 perc gyorsan elrepült. Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan mentünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot.

A következő tanévre célul tűztük ki, hogy még több változatos programmal, még több embert mozgatunk meg. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk. 

 

 

 

5. osztályos kerékpártúra 2016

5. osztály

2016. szeptember 9. – Kerékpártúra

Idén, 2016 szeptemberében felsősök lettünk, aminek köszönhetően új osztályfőnökünk lett, Erika néni.

Első közös programunkra pedig szeptember 9-én, pénteken került sor, egy felejthetetlen biciklitúra keretében. Izgatottan vártuk a nagy utat, amely a leveleki fagyizóhoz vezetett. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen nagyon meleg volt, így még jobban esett a fagyi. Mindeközben persze nagyokat nevettünk, beszélgettünk. Szokatlan, de kellemes élmény volt tanár nénivel kötetlenül, iskolán kívül együtt lenni. Meglepő volt, hogy mindenki jól bírta az utat.

Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, hogy máskor is lesznek még hasonló programok. Valamint hálásak vagyunk Judit tanár néninek is, hogy velünk tartott ezen a délutánon.

 

 

 

Iskolánk egyik híressé vált tanulója

Báránymentés

Iskolánk egyik tanulója hatalmas lélekjelenlétének köszönhetően egy ellés során bajba került kis bárányon segített azzal, hogy felszakította a magzatburkot, melyből nem tudott kiszabadulni önerejéből az újszülött bárány. Majd pedig látván, hogy a bárány nem mozog elkezdte masszírozni, mely mentő cselekedetnek minősült. Maga a kis bárány születése is nagy szám, mivel bárányok közt ritka, hogy hármas ikerbárány jöjjön a világra. Az alábbi képen látható iskolánk tanulója a 3 újszülött báránnyal.

Először a SZON készített vele egy riportot (mely a következő linkkel érhető elhttps://www.szon.hu/ikerbaranyokat-segitett-vilagra-a-nyiribronyi-kisfiu-kiszabaditotta-a-burokba-ragadt-allatot-es-eletet-masszirozott-bele/3169200), majd pedig a TV2 MOKKA című műsorába is bekerült a mi kis jeles tanulónk eme felnőtteket is megirigyelendő tettével. A vele készült riport az alábbi  linken látható https://tv2.hu/musoraink/mokka/218194_igazi-hos-lett-falujaban-a-baranyt-mento-kisfiu.html.

 

 

Tanévnyitó 2016/2017

Összefoglaló a tanévnyitó ünnepségről

Szeptember 1-jén, ahogy szerte az országban, a mi iskolánkban is megkezdődött a 2016/2017-es tanév. A reggel 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepségünket számos szülő és meghívott vendég tisztelte meg jelenlétével. A Himnusz eléneklése után két ötödikes tanuló előadásában hallhattunk egy verset, majd megtekinthettük a leendő első osztályosok bemutatkozó műsorát. Ezt követően intézményünk vezetője, Pappné Turik Tímea igazgatónő osztotta meg velünk tanévnyitó gondolatait, s néhány biztató szó után hivatalosan is megnyitotta a tanévet.

Ezután örömteli eseménynek lehettünk részesei, hiszen ajándékosztás következett. Az előző évekhez hasonlóan a leendő első osztályosok a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának jóvoltából egy taneszközökkel felszerelt iskolatáskát kaptak a tanévkezdéshez. Ezt a Szeretetszolgálat nevében Dr. Barkóczi Brigitta adta át a gyerekeknek iskolánk legidősebb tanulói, a nyolcadikosok segítségével.

Magy Község Önkormányzata pedig minden gyereket egy füzetcsomaggal ajándékozott meg, amit az osztályok képviselői az ünnepségen át is vehettek községünk polgármesterétől - Czirják Istvántól, a többiek a tanteremben kapták meg ezt a hasznos ajándékot.

S végül, de nem utolsó sorban a Játssz velünk! játék web áruház jóvoltából intézményünk egy 900 ezer Ft értékű ajándékcsomaggal lett gazdagabb. 

Óvodásaink többek között labdáknak, jelmezeknek, tengerhangú dobnak és ritmushangszereknek, rollernek, közlekedési ismereteket oktató játéknak, rendőrségi szettnek, piknikező szőnyegeknek, képességfejlesztő egyéni és társasjátékoknak örülhetnek.

Iskolásaink az oktatójátékok és kézügyességet fejlesztő eszközök mellett kaptak álló időjárás állomást, napelemmel működő Mars robotot és egyéb mozgó állatot, jármű makettet, matematikai-oktatási segédanyagot, 3d-s maketteket papírból és fából, egyensúlyt és állóképességet fejlesztő tornaszereket.

A Szózat meghallgatása után a tanulók osztályfőnökük vezetésével bevonultak az osztályokba, ahol a következő két óra év eleji szervezési feladatokkal telt, majd ezt követően elkezdődött a tanulás.

 

 

 

Pedagógus kirándulás 2016 

2016. június 28-án a magyi Palásti László Általános Iskola és Óvoda dolgozói egy nagyon szép, élményekben gazdag kiránduláson vettek részt, melyet iskolánk igazgatónője, Pappné Turik Tímea szervezett, s melynek költségét fenntartónk, a Hit Gyülekezete finanszírozta.

Utunk első állomása Tokaj volt, ahol a kilátóból gyönyörködhettünk a táj szépségében. Ezt követően Mádon a gyönyörűen felújított Zsinagógát tekintettük meg, melynek gondnoka sok-sok humorral fűszerezve mesélt az épületről, a felújítási munkálatokról, sőt az 50 év alatt megélt személyes élményeiről is. Igazán jó hangulatban indultunk tovább Vizsolyba, ahol egy érdekes interaktív előadás keretében megismerkedtünk a Biblia nyomtatás történetével. A korabeli eszközökkel és gépekkel berendezett helyiségben mi magunk is kipróbálhattuk a kézi nyomtatás nehéz mesterségét. Megtudtuk, hogy egy lelkes kis csapat milyen nemes feladatra vállalkozott: a Károli Gáspár által lefordított Bibliát az eredeti könyvhöz hasonlóan, 16. századi technikát alkalmazva 200 példányban szeretnék kinyomtatni, melyhez még a lapokat is saját maguk állítják elő. Ez a munka sok nehézséggel jár együtt, és természetesen sok pénzbe kerül, ezért szívesen fogadnak mindenféle anyagi támogatást. A mi kis társaságunk azzal segítette a munkájukat, hogy összedobtunk egy összeget, és örökbe fogadtunk egy betűt, a „P” betűt.

 A finom ebéd elfogyasztása után Göncön megnéztük a Huszita házat, majd utunk újból Tokajba vezetett. Itt egy kis szabad program volt a Tisza-parton, ahol mindenki kedvére ehetett, fagyizhatott.

Kirándulásunk sikeréhez hozzájárult a kellemes időjárás, valamint a jó hangulat, mely egész nap jellemezte a társaságot. Köszönjük a szervezőnek és a fenntartónak ezt a szép napot.

 

 

Kirándulás 2016

2016. június 9-én a 2. és a 4. osztályosok Debrecenbe mentek kirándulni az AGORA Természettudományos Élményközpontba.

A létesítményt kanyargós fahídon közelíthették meg a gyerekek, s a tágas aulába lépve kedvesen fogadták a csoportot.

A vezetőnk egy különleges szobába vezette a csapatot, ahol a tér speciális sárga fénnyel volt megvilágítva. Ennek köszönhetően a számunkra természetes színek megszűntek létezni, s mindent szürkének, fehérnek, feketének láttak a gyerekek.

Izgalmas feladatokat kaptak a színek nélküli világban, sok zászló közül kellett kiválasztaniuk a magyar zászlót, kísérletet tehettek arra, hogy a szivárványt kiszínezzék, s zoknik párosítását is megpróbálhatták.

Ezután egy érdekes fizikai előadást hallhattak, láthattak.

A Planetáriumban a csillagok világába kalauzoltak bennünket, s számtalan csillagképpel ismerkedhettünk meg. A legkedveltebb mégis a tükörlabirintus volt, de erejüket is összemérhették a gyerekek, s a magasban kerékpározva leküzdhették félelmeiket.

Tartalmas és szórakoztató volt a mai nap

Gyermeknap

2016. május 26-án iskolánk udvara a gyereknevetéstől, ujjongástól volt hangos, hiszen gyereknapot tartottunk. A programok változatosak voltak. Kisvonattal lehetőség volt a falut bejárni, ellátogattak hozzánk a rendőrségtől és a mentőktől. A délelőttöt a Csűrdöngölő Rétközi Hagyományőrző egyesület zárta egy fergeteges táncházzal. Ebéd után Tóth Zoltán tartott pirotechnikai bemutatót. A napot osztályfoci bajnoksággal zártuk. Reméljük mindenki jól érezte magát.

Gyerekszemmel:

„Nekünk nagyon tetszett, hogy kisvonattal 2-szer is szétnézhettünk falunk utcáin. Láthattuk osztálytársaink házait, kutyáit. Nagyon örültünk, hogy integethettünk a járókelőknek. Szívesen énekeltünk, beszélgettünk.”

„Dorina”

„Az ugráló tetszett nekem, mert jól fel tudtam ugrani, a Sárkányetető meg azért, mert jól tudtam célba dobni. A legjobban az tetszett, hogy focizhattam a nagyokkal.”

„Kornél”

„Nekem tetszett a trambulin, a rendőr, mert kérdéseket tett fel, amire válaszolni kellett. A kisvonat is, mert az egész falut végig énekeltük és kicsalogattuk az egész falut az utcára. A gólyaláb azért tetszett, mert sokat tudtam vele járni.”

„Gábor”

„A nap nagyon fantasztikus volt. Nagyon örültem, amikor a táncosok jöttek, mert a szép színes ruhájuk csak úgy pörgött. A népi játékok is nagyon tetszettek, mert pont ez való nekem.”

„Vanda”

„Jó volt a nap. A rendőr megmutatta a gumibotot meg a bilincset, a mentőkocsit megnézhettem közelről. A felgyújtott kis házikót eloltották, ami arra figyelmeztetett, hogy ne játsszunk a tűzzel!”

„Alexandra”

 

 

 

 

Anyák napja

Áldott legyen a keze, mellyel először emelt fel!

A mosoly, melyet ragyogtatott rám.

Hogy táplált, gondozott nappal és éjjel,

Legyen mindig áldott, az édesanyám!

 

ANYÁK NAPJA – a legszebb ünnep!

Május első vasárnapja az Édesanyáké. Őket köszöntöttük tiszta szeretettel és május virágaival. Az édesanya a család lelke. Az anyáknak minden gondolata, a gyermekei. Vidám kacagásuk örömet hoz az életükbe, jókedvük bearanyozza mindennapjaikat.

Soha nincs egy rossz, vagy hangos szava. Még a betegségből is gyorsabb a gyógyulás, ha ágyuk szélén ülve fogják a kezüket. Soha nem mondják, hogy fáradtak, soha nem mondják, hogy nekik is vannak problémáik. Mindenre jutnia kell az idejéből, s ha fáradt, akkor sem panaszkodik.

Hála, szeretet, köszönet érte.

Az egész életük arról szól, hogy gyermekeiknek kiegyensúlyozott, boldog családot teremtsenek. Így teszik teljessé az életüket.

Erre az ünnepre nem tud eléggé felkészülni az ember, ugyanakkor mégis leginkább ilyenkor engedik szabadjára az érzéseiket.

színjátszó csoport előadásában „ A só” c. népmesét láthatták az ünnepeltek, melynek fontos mondanivalója volt. A szeretetnél nincs nagyobb kincs az ember életében.

Azok a gyerekek nagyon boldogok lehetnek, akik mellett ott áll az édesanyjuk.

Az édesanya az, aki fáradtságot nem kímélve dolgozik, bizalommal fordulhatunk hozzá, hiszen türelmük végtelen. Mellettük mindig szépnek látjuk a világot, és úgy érezzük, nem kell félnünk semmitől.

„Az anya, az igazi édesanya a legcsodálatosabb ember a világon. Ő a tündéri hang, aki jó éjt kíván; aki mesél neked egy vidám nap után.”

Így gondolták ezt az első osztályosok is, akik verses műsorukkal köszöntötték az anyukájukat.

 

„Te adtál nekem életet, és ami még fontosabb, leckéket arra, hogyan kell élni. Te vagy minden jónak a forrása, amit elértem életem során. Mami, köszönetet mondok mindazért, ami vagy, és ami én vagyok.”

Bicskei Edina és Bicskei Anikó előadásában a „Mama kérlek” című dal hangzott fel.

 

 

„Te adtál nekem életet, és ami még fontosabb, leckéket arra, hogyan kell élni. Te vagy minden jónak a forrása, amit elértem életem során. Mami, köszönetet mondok mindazért, ami vagy, és ami én vagyok.”

Bicskei Edina és Bicskei Anikó előadásában a „Mama kérlek” című dal hangzott fel.

 

A második osztályosok verses összeállítással, játékfűzéssel és néptánccal szereztek örömet az anyukájuknak.

 

Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása. A legszebb és legnehezebb. A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel. Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát. Hogy miként válik egy új élet önálló emberré.

Tar Viktória előadásában Dsida Jenő: Édesanyám keze c. verse is az édesanyákat köszöntötte.

 

Anyák napja csak egyszer van egy évben, de ne feledjük: oly sokat köszönhetünk édesanyánknak, hogy az év minden napja is kevés hálánk lerovására.

 

„Szeressétek az anyákat,

ne csak egy májusi vasárnap

boruljon virágba szerető szívetek.

Mindig szerető gyermekek legyetek,

de ne csak egy májusi vasárnap.”

 

Az énekkarosok Halász Judit: Mit tehetnék érted? gyönyörű dalával zárták az ünnepi műsort.

 

Minden gyerek virággal köszöntötte az anyukáját, nagymamáját. A második osztályosok ezen kívül egy „Szeretetkönyv” - vel is meglepték a mamit, akinek könnyeket csaltak a szemébe.

 

 

„Az anyák gyerekeik kezét csak egy ideig fogják,

de a szívüket mindörökké.”

 

A gyerekeket tanította és felkészítette: Király Istvánné és Sinka Judit

 

 

 

Holokauszt kiállítás

 

Iskolánk április 13-14.-én holokauszt emlék kiállításon vett részt Nyíregyházán, ahol a diákok szembesülhettek a nem is olyan távoli múlt borzalmaival. Az Élet Menete Alapítvány által bemutatott vándorkiállítás egy korabeli marhavagonban volt, amelyben a diákok egy rendhagyó történelem órán vettek részt. A kiállítás során képeket, korabeli tárgyakat láthattunk, hanganyagot hallgathattunk, melyek mellett felkészült diák tárlatvezetők mutatták be a korszakot. A tanulságos kiállítást a 7. és 8. évfolyamos diákjaink tekintették meg.

 

 

 

Megemlékezés a Holokauszt áldozataira

2016. április 18-án emlékezett a Palásti László Általános Iskola és Óvoda a holokauszt magyarországi áldozataira. A művelődési ház tele lett kíváncsi gyerekekkel, akik érdeklődve figyeltek, hiszen már tudták, most más lesz ez a megemlékezés, mint a szokásos Himusz – Szózat közötti unalmas előadások és versek sora. Hallották a hírét, hogy messziről jönnek diákok, akik valami érdekeset fognak nekik mutatni.

A megemlékezést egy kis történelmi áttekintéssel kezdték a szervezők – igen bölcsen. Hiszen ezeket az eseményeket meg kell először érteni, így tudunk értékítéletet alkotni igazán.

Enyedi Gábor, az iskola történelem tanára tartott egy nagyszerű beszéded az előzményekről, hogy miért tudott Magyarországon is így elharapódzni ez a kegyetlenség. Elmondta, hogy 22 törvény és 100 rendelkezés korlátozta az 1920-40-es évek között a zsidók életét. Azaz állami segítséggel szorították ki az embereket a társadalomból, majd az életből. A végső konklúziót kell ebből is levonnunk: nem szabad közönyösnek, bátortalannak lennünk ilyen időben, ilyen hangok hallatán. S ne a tragédiára, az EMBEREKre emlékezzünk.

Ez után léptek színpadra a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola diákjai, akik egy különleges módon üzentek az események kapcsán a kortársaiknak. Drámatanáruk, Csukáné Szerémy Andrea pár évvel ezelőtt fogott hozzá Todd Strasser ifjúsági regényének musicallé való átdolgozásához, amelyből 2009. november 27-i bemutatóra kész darab született meg. Ennek bemutatása történt meg képek és betétdalok segítségével. Közben a tanárnő elmesélte, egy 1967-es megtörtént eseményt dolgoz fel a regény, melyben szerző a történelem tanár szemszögéből boncolgatja azokat a kérdéseket: Ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnek, a diákok vajon melyik oldalt választják? Észreveszik-e, ha beszippantja őket is a mozgalom? A fiatalok sokat mondó szövegeket énekeltek, melyek tanításként szolgálhatnak számunkra: „Vigyázz, hogy méltóságából senki el ne lopjon, / Lehessen azzá, ’mért világra jött, / Mert minden emberé ez a Föld”. „Vigyázz, hogy szabaddá legyen, / Jogaiból senki el ne vegyen.”

 

A darabbal és az egész megemlékezéssel is a felelősségtudat-kialakítása volt a cél, melyről tanúbizonyságot Gulyás Csaba – az „örök magyi” – a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium történelem tanára adott. Először felsorolt pár nevet, és kérte, jelentkezzenek az unokák, dédunokák, ha hallják felmenőik nevét. Sajnos senki nem tehette fel a kezét, mert elhurcolt, elpusztított zsidó magyi lakosok nevei hangzottak el. Nincsenek a településen – de akad, akinek már a Földön se – leszármazottjaik, köszönhetően a II. világháború eseményeinek. Tanár úr is a mi, a kortársak, a következő generáció felelősségét emelte ki, hiszen az a két SS-tiszt nyilván nem tudott egyedül 17500 zsidót összegyűjteni a nyíregyházi gettóba.

Ezután mutatta be azt a csapatot, akik a két héttel ezelőtti Wallenberg-emlékverseny győztesei. A fiatalok – Gulyás Gréta (a magyi), Gulyás Fruzsina és Papp Bence (akik magyiak szeretnének lenni) – arról számoltak be, nem a nyeremény motiválta őket a versenyre való készülésben. Nem akarnak közömbös szemlélői lenni olyan eseményeknek, amelyekben embereket irtanak. Filoszemitáknak vallják magukat, szeretik, támogatják Izraelt, kiállnak a zsidók mellett. Elmondták, nem szabad, hogy újra megtörténjen az, ami egyszer már 6 millió ember értelmetlen és gonoszul végbement halálát jelentette. A bátor kiállás mellett korteskedtek mind a hárman és erre bíztatták a jelenlevőket is.

 

A megemlékezés Anna Frank naplójából való részlettel, majd a Republic együttes A csend beszél című dalával és egy emlékező verssel zárult.

 

Balogh Csilla
Bethlen Gimnázium

 

 

 

KI-MIT-Tud? 

Idén második alkalommal rendeztük meg iskolánk Ki mit tud? rendezvényét. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen nagyon színvonalas produkciók születtek. Íme a győztesek.
Alsó tagozat:
I. Helyezet 4.osztály Fogj egy sétapálcát című előadása

II.helyezet 3.osztály Country tánca

III. Helyezet a 4. osztályos lányok tapsos előadása.

Különdíjasok: Az 1.osztály Katica tánca és a 2.osztály sváb tánca

Felső tagozat:
I.helyezet a 6.osztály ír tánca

II.helyezet a 6. osztály poharas dala

III.helyezet a 7-8.osztályos lányok kendős tánca

Különdíjas: Pető Roland és Nikolett

Minden résztvevőnek gratulálunk, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.
Reméljük jövőre újra találkozunk!

 

 

Sítábor

Bocskai Tamás számára ismét sieléssel kezdődött a 2016-os esztendő, a csodálatos környezetben található Felsőzugón. A szokatlan időjárás nem kedvezett a téli sportok szerelmeseinek, hiszen a tájat most nem borította a hóréteg. A hóágyú segítségével azonban a sípályát megfelelően előkészítették, és a nagy hideg ellenére számtalanszor siklottunk a lejtőkön. Megkérdeztük Tamást, hogyan érzte magát a sítáborban? " Ismét csodás élményekkel gazdagodtam és remélem, hogy legközelebb is tovább fejleszthetem sítudásom. "

 

 

Karácsonyi ünnepség

2015. december 18-a, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap nem szokványosan telt a magyi általános iskolásoknak. Az első három tanítási órát karácsonyi forgatag követte, amelyben minden osztálynak megvolt a maga feladata: voltak, akik karácsonyfadíszt vagy asztali díszt készítettek, mások az elkészített díszekkel felöltöztették a Művelődési házban felállított karácsonyfát, illetve megterítették az ebédlőasztalokat a közösen elfogyasztott ünnepi ebédhez, ahol a gyerekek által elkészített finom kókuszgolyókat is feltálalták.

 

Ezután délután egy órától a Művelődési házban egy meghitt karácsonyi ünnepséget láthatott a közönség. Először iskolánk színjátszó szakkörösei adták elő Panov apó történetét, majd Ady Endre: Karácsony című versét hallhattuk Milák Viktória tolmácsolásában. Ezt követően a harmadikos és negyedikes gyerekek műsorának tapsolhattak a jelenlévők. Az ünnepség zárásaként felcsendült egy gyönyörű dal, melyet már hagyományként iskolánk énekkarosai és pedagógusai közösen énekeltek el.

Ezután került sor a feldíszített karácsonyfa és az asztali díszek kisorsolására az előzőleg kiosztott tombolák segítségével. Ezzel is szerettünk volna egy kicsit mi is hozzájárulni néhány család otthonában a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

 

 

 

Iskolánkba látogatott a Mandala dalszínház

December 15-én iskolánkba látogatott a Mandala dalszínház. Színvonalas műsorukkal ismert mese dalokat hoztak el hozzánk. Gyerekek az előadókkal együtt énekelték az ismert slágereket. Reméljük, hogy minél hamarabb újra vendégül láthatjuk őket!

 

Mikulás Ünnepség

forrás: hetek Országos Közéleti Heti

Népdaléneklési verseny 2015

Iskolánkban a népdaléneklési verseny hagyomány. Művelődési házunk 17. alkalommal adott otthont ennek az eseménynek.

Idén 2015. november 18-án tartottuk ezt a nemes versengést.

Színes népdalkincsünkből a versenykiírás minden évben valamilyen témakört dolgoz fel.

 

A verseny mottója: „ A szép fényes katonának,

                                  gyöngy, arany élete…”

A népdalokban felcsendültek a kaszárnyákban élők mindennapjai, a katonák életérzései.

Ebben a tanévben is ellátogattak és vállalták a zsűrizés feladatait a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai. Rendezvényünk színvonalát tanítványaik citerajátékkal és bihari népdalok éneklésével színesítették. Öröm számunkra, hogy nagyszerű előadást hallhatunk tőlük.

Négy korcsoportban versenyeztek a tanulók. Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

A zsűri a helyezettek mellett számtalan különdíjat osztott ki.

Iskolánk tanulói közül is néhányan különdíjban részesültek.

   

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.- 2. oszt.):

I. helyezés: Cziva László (Levelek)

II. helyezés: Pankotai Sára (Apagy)

 

II. korcsoport (3.- 4. oszt.):

I. helyezés: Tóth Lilla (Levelek)

II. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

III. helyezés: Lipécz Eszter (Apagy), Nagy Balázs (Magy)

 

III. korcsoport (5.- 6. oszt.):

I. helyezés: Németh Bendegúz Barna (Nyírjákó)

II. helyezés: Tóth Nóra (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

IV. korcsoport (7.- 8. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Herczku Renáta (Apagy)

III. helyezés: Kirilla Szabolcs (Nyírjákó)

 

Bízunk abban, hogy mindannyian jól érezték magukat és jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.

Görömbő kompánia - interaktív népzenei előadás

Mesébe szőtt tánc – táncba szőtt mese

 

Újdonságok

Kézműves foglalkozás

2019.05.10 11:54
A Könyvtár szervezésében iskolánk tanulói kézműves foglalkozáson vettek részt a "Lehet jobb a gyerekeknek a Baktalórántházai Kistérségben" projekt keretén belül. Márványozással festették meg a gyerekekkel a hungarocell szíveket, amiket az anyák napi ünnepségen adtak át.

Bethlen Művészeti Fesztivál

2019.05.10 11:16
Különdíj: Jármi Fruzsina 2.o. Magyari Zoltán 8.o Ajándék a részvételért: László Máté 7.o. Lencsés Zsolt 6.o. Bunkóczi Milán 4.o. Mátyók Péter 4.o. Jenei Henrietta 4.o. Olman - Nor Rahman Alif 3.o. Gratulálunk a munkájukhoz!

SPORTEREDMÉNYEK

2019.05.10 09:06
Iskolánk tanulói több sporteseményen is részt vettek, a Diákolimpián Mezei futóbajnokság körzeti döntőjén Barócsi János Gábor 7. helyezést, Pál Zsolt 10. helyezést ért el. Labdarúgás III. korcsoport kiskörzeti döntőjében IV. helyezést értek el diákjaink. Megyei Integrált sportverseny Ninja Waria...

Pindúr-Pandúr közlekedési verseny 2017

2017.05.28 18:34
„Pindúr-Pandúr közlekedési verseny 2017 2017. május 27-én vidám kis csapatunk korán reggel indult Budapestre a MINI-KRESZ „Pindúr-Pandúr Ki-Mit-Tud” országos vetélkedőjére. Lázas készülődés előzte meg ezt a napot. A megmérettetésre Tóth Pál rendőr őrnagy úr segítségével készültünk fel. A versenyre...

Anyák napja 2017

2017.05.04 15:36
Anyák napja 2017   Vigyázz reám! Kicsi vagyok, egy apró, kis virágszál... Te kaptad a feladatot, hogy mindig rám vigyázzál!   Ismét elérkezett a tavasz, az év legszebb hónapja, a Május.  Ilyenkor újul meg a természet, s mindenhol a világon a gyermekek egy valakit köszöntenek május...

Holokauszt megemlékezés 2017

2017.04.13 11:53
A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA 2017 Megemlékezésünk mottója:  „A remény olyan, mint a béke. Ez nem Isten ajándéka. Ez egy olyan ajándék, amit csak mi adhatunk egymásnak.” (Elie Wiesel)   A Holokauszt 73. évfordulójának megemlékezésén felidéztük a múltat és emlékeztünk az...

2017 Nyílt Tanítási Nap az óvodásoknak

2017.04.04 08:50
A Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatója Pappné Turik Tímea és tanítója Steklerné Váraczki Éva szeretettel várta azokat az érdeklődő, leendő elsős gyerekeket és szüleiket, akik az iskolai beiratkozás előtt  betekintést nyerhettek az intézményünkben...

2017. március 15-ei megemlékezés

2017.03.14 18:15
Az iskola és a község közösen emlékezett meg 1848-as szabadságharc eseményeiről március 15-én. Emellett iskolánk diákjai a március 15-ei előadás programjára készülődés közben rajz és technika óránkon is igyekezett ráhangolódni az ünnepre. A tanórákon készítettek néhány ötletes munkát és...

Bethlen Művészeti Fesztivál Képzőművészeti Verseny

2017.03.13 18:35
Iskolánk több tanulója is benevezett a Bethlen Művészeti Fesztivál Képzőművészeti versenyére. Egy nyolcadikos tanulónk, Dancs Eugénia különdíjban részesült.

Helyesírási Verseny Nyírjákó

2017.03.02 14:27
Helyesírási verseny Nyírjákó 2017. február 27-én iskolánkat három tanuló /Vakály Mira, Barócsi János Gábor, Kozma Szabolcs/ képviselte Nyírjákón, a tankerületi helyesírási versenyen. A diákok ügyesen helyt álltak. Vakály Mira 2. osztályos tanulónk III. helyezést ért el ezen a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

proba

Népdalverseny

2017.10.25 13:27
„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre.” Iskolánkban, Magyon ez a nap mindig a népzene ünnepe. 2016. november 23-án már 18. alkalommal rendeztük meg a versengést.   Az idei mottónk: „Érik a szőlő, hajlik a vessző,    ...

Iskola

2017.10.25 10:03
Karácsony az iskolánkban 2016 A téli szünet előtti utolsó napunk karácsonyi hangulatban zajlott.Hagyománynak számít, hogy ilyenkor karácsonyi forgatagot tartunk. Idén is az osztályokban dolgoztak a gyermekek, ahol különféle karácsonyfa díszeket készítettek. A 8. osztály segítségével lehetőség...

Biciglitúra 2016. szeptember 9.

2016.10.11 08:52
5. Osztály 2016. szeptember 9. – Kerékpártúra Idén, 2016 szeptemberében felsősök lettünk, aminek köszönhetően új osztályfőnökünk lett, Erika néni. Első közös programunkra pedig szeptember 9-én, pénteken került sor, egy felejthetetlen biciklitúra keretében. Izgatottan vártuk a nagy utat, amely a...